Resensi Buku

Perbincangan berkenaan buku

Penyelamat pada akhir zaman  disebut Imam Mahdi. Istilah al-mahdi berasal daripada kata kerja hada-yahdi yang bermaksud “membimbing” atau “memberikan petunjuk”. Keyakinan akan datangnya Imam Mahdi begitu menebal, baik di kalangan Ahli Sunnah Wal Jamaah mahupun di kalangan Syiah. Keyakinan ini berkembang kerana memang ada hadis yang menyebut hal tersebut. Walaubagaimanapun, para ulama berbeza pendapat tentang Imam Mahdi itu sendiri. Sejak abad pertama Hijrah, banyak yang mengaku diri mereka sebagai Imam Mahdi. Hal ini bermula daripada keyakinan bahawa Imam Mahdi itu bukan hanya berasal daripada keturunan Fatimah al-Zahra (puteri Nabi Muhammad s.a.w.) sahaja, tetapi yang jelas seorang Islam.

BERITA HADIS

Ada hadis Nabi Muhammad s.a.w. yang menyatakan bahawa Imam Mahdi akan datang pada akhir zaman. Para ulama pada umumnya bersepakat bahawa hadis itu bersifat mutawatir (hadis yang diriwayatkan oleh banyak pihak sehingga dipastikan hadis tersebut benar-benar berasal daripada Nabi Muhammda s.a.w.). Misalnya hadis riwayat Abu Daud yang bermaksud: “Dunia akan dipimpin oleh seseorang daripada keluargaku. Namanya sama dengan namaku. Seandainya dunia ini hanya tinggal sehari saja, maka Allah akan panjangkan hari itu sehingga dia akan memimpinnya.” Hadis lain diriwayatkan oleh al-Tarmizi: “al-Mahdi berasal daripada keturunanku. Dia akan memenuhi bumi ini dengan keadilan dan keseramataan sebagaimana yang telah dipenuhi oleh kezaliman dan ketidakadilan, dan dia akan berkuasa selama tujuh tahun.”

DITUNGGU DENGAN DOA

Menurut kepercayaan Syiah Ithna Asyariah, Muhammad al-Muntazar ialah Imam Mahdi yang dijanjikan akan muncul pada akhir zaman. Kumpulan ini ternanti-nanti kedatangan Imam Mahdi. Oleh itu, dalam doa mereka selalu menyelitkan harapan agar Allah S.W.T. segera mendatangkan Imam Mahdi ke dunia. Nama Imam Mahdi juga disebut seiring dengan doa. Doa yang lazim diucapkan oleh kumpulan ini berbunyi: “Allahumma ‘ajjil farajahu al-syarif” (Ya Allah segerakanlah kemunculan Imam Mahdi yang mulia) atau “ ‘ajjalallah Ta’ala farajahu” (semoga Allah menyegerakan kemunculannya). Oleh itu, dalam keadaan ghaib tugas kepimpinannya diwakilkan kepada ulama yang memenuhi syarat yang disebut sebagai na ‘ib al-imam.

SYIAH

Golongan Syiah berpendapat bahawa Imam Mahdi berasal daripada keturunan Fatimah al-Zahra atau ahl al-bait, dan merupakan salah seorang daripada imam ahl al-bait. Namun, mereka berbeza pendapat dalam menentukan siapakah imam-imam yang dipercayai sebagai Imam Mahdi. Bagi golongan Syiah Islamiyah (Syiah Tujuh Imam), Imam Mahdi ialah Ismail bin Jaafar al-Sidiq. Bagi golongan Syiah Kaisaniyah, yang dimaksudkan dengan Imam Mahdi ialah Muhammad bin Hanafiah, putera Ali bin Abu Talib. Sementara itu, Syiah Ithna Asyariyah (Syiah Dua Belas) menganggap bahawa Muhammad al-Muntazar bin Hasan al-Askari, imam yanh kedua belas, sebagai Imam Mahdi.

TOKOH IMAM MAHDI

Ulama berbeza pendapat tentang tokoh Imam Mahdi. Ada empat pendapat tentang Imam Mahdi.

Keturunan Fatimah al-Zahra atau ahl al-bait yang namanya sama dengan Nabi Muhammad s.a.w.

Tokoh penyelamat kehidupan umat manusia. Dengan itu, dia tidak semestinya berasal daripada keturunan Fatimah al-Zahra saja, asalkan dia seorang Islam.

Simbol kemenangan terhadap yang batil atau symbol kemenangan keadilan terhadap ketidakadilan. Banyak intelektual dan pemikir moden yang berpendapat sedemikian.

Keturunan Fatimah al-Zahra atau ahl al-bait dan merupakan salah seorang daripada imam ahl al-bait.

Tiga pendapat pertama banyak dipegang oleh golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah sedangkan pendapat keempat dipegang oleh golongan Syiah.

Catatan: Ibnu Majid

Written by Fatimah
Category: Ensiklopedia
Hits: 96
  1. Comments (0)

  2. Add yours
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

Bacaan Popular


Baca topik

Terkini


TEMPAT NYAMAN TAMAN BACAAN MASA DEPAN ANDA-JOM KITA MENULIS!!! dhomir.com ingin mengajak dan memberi ruang kepada para penulis khususnya penulisan yang berkaitan dgn agama Islam secara mendalam dan sistematik.Jika anda ingin mencurahkan isi hati mahupun pandangan secara peribadi dhomir.com adalah tempat yang paling sesuai utk melontarkan idea. Dengan platform yang sederhana, siapa sahaja boleh menulis, memberi respon berkaitan isu-isu semasa dan berinteraksi secara mudah.Anda boleh terus menghantar sebarang artikel kepada alamat email:dhomir2021@gmail.com.Sebarang pertanyaan berkaitan perkara diatas boleh di hubungi no tel-019-3222177-Editor dhomir. com