132 videos 232753 views 2190 subscribers
Dhomir TV
Assalamualaikum, dan selamat kembali ke Dhomir TV. Objektif kami adalah untuk menghidupkan kembali penyatuan ummah, supaya Islam bangkit semula seperti zaman-zaman Golden Age. Kami percaya bahawa dengan kesatuan ini, barulah umat Islam dihormati dan disegani oleh seluruh dunia. Subscribe channel kami: https://www.youtube.com/DhomirTV?su... Kunjungi website: https://www.dhomir.com Jadi ahli Patreon kami di: https://www.patreon.com/dhomirtv Di samping itu, kami juga mahu membuka minda ummah supaya mengurangkan pertengkaran tentang perkara furuq, dan lebih fokus kepada pembangunan insan dan minda. Sebarang pertanyaan boleh melalui email - dhomirtv@gmail.com
Uploads
  • ENSLIKLOPEDIA DHOMIR
  • INSPIRASI DAN MOTIVASI
  • LENSA DHOMIR
  • FILEM PENDEK
  • SEJARAH ISLAM TERSEMBUNYI
  • AGENDA AKHIR ZAMAN

Israeli Terror Attack in Nuseirat - Will the Ummah wake up?

13.06.2024
In one of the single bloodiest Israeli attacks in Gaza over the last eight months, at least 274 Palestinians were killed, including at least 64 children, and nearly 700 were wounded in a terrorist raid on the Palestinian Nuseirat refugee camp. It began around 11am, with what witnesses say were several civilian trucks and cars entering a neighbourhood, near the camp’s market. “Children were shot dead. Elderly people were shot dead. Women were shot dead.” These were the words of Gaza-based journalist Akram al-Satarri, who was at the Nuseirat refugee camp on Saturday. As a result of this horrendous attack, the UN Security Council resolution passed to endorse a US-backed Gaza ceasefire proposal on Monday. But a former Israeli general has claimed that there is now “zero chance” of a ceasefire, due to the crumbling Israeli unity government. Ultimately, Netanyahu needs the violence to continue, to ensure his own political survival. As we sit in the comfort of our homes, the question arises: Are muslims today truly powerless to end the massacre in Palestine?
170
4
0

SOLUSI KEBANGKITAN UMMAH | Mengapa 2 billion umat Islam tidak mampu membebaskan Palestin?

09.06.2024
Kezaliman ke atas orang Islam di India. Bangsa Rohingya di Myanmar. Bangsa Uighur di Xinjiang China. Dan rakyat Palestin. Inilah contoh-contoh yang sedang berlangsung, bagaimana umat Islam seluruh dunia ditindas, dihina dan dizalimi oleh musuh-musuh agama. Setiap saat video kami ini ditonton, akan berlakunya kezaliman yang menimpa umat Islam di dunia. Maka mengapakah umat Islam begitu lemah pada hari ini? Mengapa kita tidak mampu membuat apa-apa untuk menyelamatkan saudara se-Islam kita? Dan bagaimanakah cara untuk kembalikan kekuatan ummah, seluruh dunia? Jawapan kepada soalan-soalan berat ini terkandung di dalam Al-Quran, hadis Nabi SAW, serta sejarah tamadun Islam. Mungkin ramai tidak tahu bahawa universiti sebagai sebuah institusi pelajaran dan pengetahuan, bermula di Maghribi, dan zaman itu, bahasa Arab menjadi bahasa sains, sama seperti bahasa Inggeris pada hari ini. Pusat sains dan intelektual yang terkemuka, Baitul Hikmah, telah ditubuhkan oleh Khalifah Abbasiyah pada akhir abad ke-8. Meletakkan ilmu sebagai asas kejayaan adalah berdasarkan sabda Nabi SAW yang bermaksud; “Menuntut ilmu itu adalah wajib bagi setiap Muslim.” - (HR At-Tirmidhi, Ibnu Majah)
650
22
8

Nasihat Kepada Ustaz Don

07.06.2024
Misi gerakan dakwah merupakan misi utama para nabi dan rasul. Dakwah Islamiyah merupakan suatu usaha untuk membentuk pemikiran dan sikap manusia supaya berada di dalam satu acuan yang ditentukan oleh Allah SWT. Untuk mencapai matlamat tersebut banyak halangan yang terpaksa dihadapi oleh dakwah, yang datang dari berbagai-bagai pihak. Maka untuk mengelakkan kekeliruan antara para pendakwah dan juga golongan awam, perlu adanya pengetahuan dan wawasan tentang tujuan, semangat dan “esensi Deen” ajaran Islam. Abu Ishaq al-Syatibi memperkatakan dalam bukunya Al-I’tisam: Kurangnya pengetahuan agama dan kesombongan adalah akar-akar bid'ah serta perpecahan umat dan akhirnya membawa kepada perselisihan dan perpecahan. Sikap ini harus dibendung kerana bagaimana mungkin kita mengajak orang lain untuk mengikuti idea-idea Islam seperti “tasaamuh” atau toleransi, “I’tidal” iaitu lurus dan “adl” atau keadilan, jika kita sendiri gagal memperlihatkan nilai-nilai tersebut dalam hubungan sesama kita. Berasaskan perspektif ini, sudah sewajarnya segala bentuk perbincangan sama ada digelar dengan halaqah, debat, mujadalah, muzakarah dan sebagainya, ia perlu dalam kerangka mengelakkan perpecahan. Umum mengetahui bahawa tokoh pendakwah seperti Ustaz Don Daniyal ini masih muda dan mempunyai ramai peminatnya. Dengan bekal ilmu dan pengetahuan luas yang beliau miliki, potensi untuk dirinya menjadi tokoh Islam yang berpengaruh di masa hadapan cukup besar.
8152
72
104

Agama Sesat Ahmadi: Terperangkap Dalam Kultus Kejahilan

05.06.2024
Sesungguhnya kemunculan ajaran sesat bukan sesuatu fenomena yang baharu. Bahkan ia telah wujud sejak dahulu lagi zaman berzaman sehingga hari ini. Doktrin-doktrin seperti mendakwa diri sebagai tuhan atau wakil tuhan, nabi terakhir, dan juga mendakwa diri sebagai Imam al-Mahdi, merupakan doktrin yang sudah diulang-siar berkali-kali dalam sejarah. Hanya nama kapalnya yang berbeza; dari ajaran sesat Ayah Pin, Haji Kahar, Tuhan Harun, Milah Abraham, Suhaimi SiHulk, dan yang terkini agama sesat Ahmadi, semuanya melakukan pendustaan dan pembohongan berulang terhadap agama suci Islam. Terdapat hadis yang menjelaskan akan muncul pada akhir zaman, dajjalun wa kazzabun. Maksud dajjalun adalah ramainya dajjal-dajjal, yang menutup dan menyembunyikan kebenaran. Dajjalun di sini bukan merujuk kepada Al-Masih Al-Dajjal, namun merujuk kepada manusia yang banyak melakukan pendustaan dan pembohongan kepada agama. Maksud ini selari dengan kazzabun yang merujuk kepada penipuan dan pendustaan. Nabi SAW bersabda maksudnya: “Akan datang pada akhir zaman (kemunculan) dajjal-dajjal para pendusta. Mereka akan datang kepada kamu dengan ucapan yang tidak pernah kamu dengar. Bahkan ayah-ayah kamu juga tidak pernah mendengarnya. Maka jauhilah mereka. Mereka tidak akan menyesatkan mahupun mendatangkan fitnah kepada kamu semua.” - (Hadis Riwayat Muslim) Berdasarkan hadis ini, sekiranya kita mendapati sesuatu yang diungkapkan adalah bertentang dengan al-Quran, hadis, ijma’ dan qiyas, maka tinggalkan dan jauhilah mereka supaya kita tidak tersesat dan menyesatkan. Agak dijangkakan juga, dengan adanya platform media sosial zaman ini, golongan jahil murakkab dan dajjal-dajjal kazzabun, semakin teruja untuk berkongsi kejahilan dan pendustaan mereka, hingga melahirkan kultus kejahilan.
2771
44
20

Hiburan Yang Bernilai

26.05.2024
Seni adalah keindahan. Ia merupakan ekspresi roh dan budaya manusia yang mengandungi serta mengungkapkan keindahan. Ia lahir dalam diri manusia didorong oleh kecenderungan seniman kepada yang indah biar apa pun jenis keindahan itu. Dorongan tersebut memaparkan naluri manusia atau fitrah yang dianugerahkan oleh Allah kepada hamba-hamba-Nya. Manakala mode ekspresi seni lazimnya dilahirkan dalam bentuk hiburan, seperti muzik, lagu, cerita dan filem, yang terdapat pada zaman ini. Justeru wujudkah ruang untuk berhibur dalam Islam? Dan sejauh manakah umat Islam dapat menikmatinya? Jika dua persoalan ini ditimbulkan kepada ramai umat Islam, jawapannya hampir-hampir menimbulkan ketidakpastian.
529
6
4

PERANAN ULAMA RABBANI

24.05.2024
Telah ramai ilmuwan sejarah yang mengupas tentang sejarah khilafah Islam, baik dari kalangan muslim sendiri mahupun dari golongan orientalis. Mereka telah merumuskan beberapa faktor seperti pencerobohan, kemelesetan ekonomi, industrialisasi, dan kuasa Eropah yang semakin kuat, yang menyumbang kepada kemerosotan khilafah Islam, terutamanya 3 khilafah terakhir. Jatuhnya kerajaan Islam satu per satu, dari empayar Khawarizmi dan kemudiannya kerajaan Abbasiyyah di Baghdad. Dimusnahkan oleh tentera-tentera Mongol yang tidak dapat dihalang. Jatuhnya juga Baitul Maqdis kepada tentera Salibiyyah pada tahun 1099, mengakibatkan sungai-sungai darah mengalir di laluan-laluan kota suci itu. Jatuhnya kerajaan Islam Al-Andalus dan Emiriyah Granada, sehingga dihalau dan dipaksa murtad oleh tentera-tentera Ferdinand dan Isabella. Dan jatuhnya khilafah Islam besar terakhir, Khilafah Uthmaniyyah, hingga hilangnya Khilafah di bumi ini. Maka berpecah kembali umat Islam, berpuak-puak mengikut kaum sendiri; Arab, Afrika, Turk, Berber, Melayu dan Eropah. Firman Allah SWT dalam surah Ali Imran, ayat 26 yang bermaksud; “Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” - (QS Ali ‘Imran, 26)
153
8
0

KTMB - Moral Bukan Untuk Dijual Beli

21.05.2024
Penganjuran acara hiburan Pinkfish Express di dalam sebuah gerabak keretapi milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), telah menjadi isu dalam kalangan masyarakat baru-baru ini. Acara hiburan ini telah membawa kecaman dari pelbagai pihak, dan menyebabkan kemarahan masyarakat majoriti Islam dalam negara. Mungkin sesetengah pihak yang tidak memahami atau masih melalui zaman kejahilan, mempersoalkan kemarahan yang bangkit daripada acara ini. Menerusi perspektif barat, golongan ini melihat acara hiburan muzik, berdansa, sambil dihidangkan minuman keras dan ubat khayal, sebagai simbol kebebasan, kemodenan dan keterbukaan. Hujah mereka, tiada kesalahan untuk anak muda berhibur, malah ia juga menguntungkan pihak KTMB dengan penyewaan gerabak. Amat menyedihkan kerana masih lagi wujud penjajahan kuasa barat ke atas masyarakat kita. Kalau dulu kita dijajah dengan ketenteraan imperialisme, kini pula dijajah minda kita melalui budaya dan fahaman barat. Adakah masyarakat kita tidak mampu berpegang kepada identiti sendiri, yang memperjuangkan nilai-nilai murni? Pihak manakah yang menyamakan kemodenan dengan arak dan hedonisme?
504
17
3

TOLAK GHULUW

19.05.2024
Ghuluw merujuk kepada kefahaman yang ekstrem, atau yang lebih dikenali sebagai golongan melampau di dalam memahami atau mengambil sesuatu tindakan. Ghuluw dalam beragama adalah sikap melampaui batas-batas dalam perintah agama. Hal itu dilakukan dengan sikap yang berlebihan, sehingga mengeluarkannya dari apa yang diinginkan syariah. Fahaman atau pegangan ghuluw sentiasa ada di dalam spektrum kepercayaan dan ideologi manusia. Sikap ghuluw dalam politik, menimbulkan perpecahan yang tiada kesudahan, menggunakan fitnah dan pembohongan sebagai senjata untuk berkuasa. Ghuluw dalam beragama pula, melahirkan golongan yang gemar mentabdi’ dan mentakfir sesama Muslim, juga menjurus kepada perpecahan umat Islam. Satu perpecahan besar yang boleh membawa kepada pertumpahan darah dan kehilangan nyawa. Bahkan akibat fahaman ekstremisme, Malaysia dikejutkan dengan berita serangan ke atas Balai Polis Ulu Tiram, yang mengorbankan 2 anggota polis bertugas di situ. Hasil siasatan pihak berkuasa, suspek serangan itu dikatakan bertindak sendirian, tetapi didorong motivasi dan kefahaman radikalnya sendiri.
651
17
1

SCAMMER HAJI DAN UMRAH | Kempen Banteras Scammer

17.05.2024
Bayangkan, jika berpuluh tahun kita bekerja, lalu menyimpan wang hasil titik peluh kita yang halal, hanya untuk menunaikan haji. Tetapi saat tiba sampai kemuncaknya untuk melaksanakan haji, akhirnya kita tertipu dengan janji-janji scammer. Perasaan hampa, sedih dan perit tidak terkata, akibat kecuaian kita sendiri. Itulah bahana scammer Haji dan Umrah yang muncul pada zaman ini. Seperti yang dimaklum kepada setiap muslim, ibadah Haji adalah salah satu daripada Rukun Islam yang lima. Namun, wujud sejenis manusia yang sanggup mengaut keuntungan haram menerusi penipuan pakej-pakej haji, badal haji dan umrah, dengan menunggang perwatakan ‘alim, mulut manis serta hati yang bertompok-tompok kehitaman. Dengan iklan-iklan melalui media sosial, serta lahirnya idea seperti umrah DIY, scammer ini berselindung disebalik topeng agensi pelancongan, dan mencari mangsa melalui posting gambar dan video indah di Haramain.
404
6
1

Hadiah Dari Allah

17.05.2024
Islam telah meletakkan perayaan sebagai suatu ibadah dan ketaatan terhadap Allah SWT. Justeru, syarak telah menyediakan garis panduan menyeluruh berhubung tarikh, masa, tatacara sambutan dan sebagainya. Jelasnya, perayaan dalam Islam hendaklah disambut dan diraikan berdasarkan garis panduan syarak serta perlu dijauhi daripada adat dan budaya yang bercanggah dengan ajaran Islam. Namun sebahagian besar umat Islam belum memahami hakikat bahawa perayaan dalam agama, merupakan hadiah dari Allah SWT. Perayaan yang disambut dalam bentuk kegembiraan, kerana memperoleh keampunan dan dijauhkan daripada api neraka. Hadiah-hadiah ini disambut setelah seorang hamba bertungkus lumus mengerjakan tuntutan tertentu dengan ikhlas. Hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, dan juga Sayyidul Ayyam hari Jumaat, merupakan hadiah-hadiah dari Allah Yang Maha Pemberi.
93
8
0

HILF AL-FUDUL | Perjanjian Mulia

14.05.2024
Sejarah telah menyaksikan termeterainya sebuah perjanjian antara kaum-kaum di Mekah, yang boleh diambil pengajaran kepada generasi hari ini. Peristiwa Hilf al-Fudul merupakan sebuah perjanjian yang dimeterai oleh penduduk-penduduk Mekah, termasuk Nabi Muhammad SAW, untuk mengangkat nilai keadilan sebagai asas masyarakat Mekah pada zaman itu. Disebabkan peranan Nabi Muhammad dalam pembentukannya, perjanjian tersebut memainkan peranan yang penting dalam etika Islam. Oleh kerana istilah fudul biasanya bererti mulia, perjanjian tersebut kerap kali diterjemahkan sebagai Perjanjian Mulia.
285
2
0

Terima Kasih Pembayar Zakat

11.05.2024
Kefardhuan zakat merupakan satu ketetapan daripada Allah SWT ke atas setiap individu muslim yang memenuhi syaratnya. Para pemerintah di kalangan umat Islam pula dipertanggungjawabkan untuk mengumpul dan mengagihkannya kepada mereka yang berhak menerimanya. Ini adalah bertepatan dengan firman Allah SWT di dalam surah At-Taubah, ayat 103 yang bermaksud; “Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (daripada dosa) dan mensucikan mereka (daripada akhlak yang buruk).” - QS At-Taubah, Ayat 103 Melalui maksud ayat di atas, dapat difahami bahawa Allah SWT menjelaskan antara tujuan kewajipan zakat adalah bagi membersihkan diri hamba daripada dosa dan juga mensucikannya daripada perangai-perangai buruk (seperti bakhil, mementingkan diri sendiri dan seumpamanya). Tujuan ini boleh tercapai sekira ianya ditunaikan dengan penuh keikhlasan kepada Allah dan menepati segala ketentuan-NYA sama ada dari sudut sumber dan jenis harta yang dizakatkan, serta kepada siapa ia diagihkan. Mengenai hal agihan zakat, Allah SWT telah memperincikan kategori mereka yang berhak menerimanya melalui firmanNya yang bermaksud: “Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.” - QS At-Taubah, Ayat 60
243
7
0

Membongkar Agama Sesat AHMADI

05.05.2024
Akidah atau tauhid adalah sesuatu yang paling berharga kepada umat Islam. Nabi s.a.w. diutus untuk membawa manusia kepada akidah yang sebenar. Pastinya benih tanaman akidah yang suci dan bersih ini dapat melahirkan bunga-bunga perpaduan dan kasih sayang, keikhlasan dan ketakwaan. Tular satu ajaran agama sesat baharu yang giat menyebarkan fahaman mereka melalui media sosial, khususnya secara langsung di platform TikTok dan YouTube. Ahmadi Agama Keamanan dan Cahaya, sebuah kepercayaan sesat yang menunggang kepercayaan agama Islam, telah berjaya merekrut pengikut dari kalangan rakyat Malaysia sendiri, dan masih aktif mencari pengikut baru. Maka menjadi tanggungjawab kita sebagai orang Islam, untuk membongkar ajaran sesat ini, supaya dapat membebaskan kebenaran Islam dari kejahilan pemikiran mereka itu. Menurut laman web rasmi mereka, agama sesat Ahmadi telah diasaskan oleh seorang yang bernama Abdullah Hashem, yang mendakwa bahawa dirinya adalah Mahdi yang ke-2, selepas ‘ayah secara ruh’-nya, Imam Ahmed Hassan, Mahdi yang pertama. Abdullah Hashem dan pengikutnya berpegang kuat kepada hadis palsu dari sumber Syiah yang berbunyi; “Kemudian akan ada 12 Mahdi sesudahnya, maka jika kematian datang kepadanya, hendaklah dia menyerahkannya kepada anaknya, yang pertama dari Mahdi, dia mempunyai tiga nama, satu seperti namaku dan nama Bapaku, dan dia adalah Abdullah (Hamba Rasulullah). Allah), Ahmad (Yang Terpuji), dan nama yang ketiga ialah Al-Mahdi (Yang Diberi petunjuk).” – Ghaiba Al Tusi
38115
481
256

Hakikat Peranan JAKIM yang sebenar

30.04.2024
Ketika menerima Anugerah Kepimpinan Ikon Perpaduan Negara, seorang tokoh politik telah mengeluarkan kenyataan bahawa Kementerian Perpaduan seharusnya diberikan jumlah peruntukkan belanjawaan sama dengan peruntukkan JAKIM, atau lebih daripada itu. Beliau percaya bahawa peranan kementerian perpaduan adalah lebih besar daripada JAKIM, kepada rakyat Malaysia. Naratif yang dibawa ini, adalah cerminan isu yang dibangkitkan oleh kumpulan G25 dahulu, yang pernah mencadangkan supaya JAKIM dimansuhkan, kerana ia menidakkan hak asasi manusia. Justeru ia menimbulkan satu persoalan penting kepada masyarakat awam - Di manakah terletaknya rasional orang-orang sebegini, dan mengapa pemikiran mereka masih lagi dijajah oleh dunia barat, setelah lebih daripada 60 tahun kita merdeka? Usaha untuk merendah-rendahkan peranan JAKIM merupakan satu tindakan yang pelik, apatah lagi jika seseorang itu lahir dalam kalangan umat Islam sendiri. Seharusnya, setiap umat Islam berusaha mempertahankan kewujudan JAKIM, dan jika ada kelemahan dari aspek pelaksanaan aktivitinya, ia perlu ditegur dan diperbaiki. Hanya minda yang dijajah oleh orientalisme dan aliran pemikiran barat, akan beranggapan bahawa JAKIM tidak mengutamakan perpaduan, baik sesama muslim atau antara kaum.
187
6
1

Islam Apa yang ingin DIPERJUANGKAN?

26.04.2024
Islam apakah yang mahu diperjuangkan, andai ummah dipinggirkan, kasih sayang sesama muslim diabaikan, sedangkan setiap insan yang melafazkan dua kalimah syahadah dituntut bersatu-padu. Sebagaimana firman Allah yang bermaksud; Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali Allah, dan janganlah kamu berpecah-belah.” Dengan alasan ini, melalui Gagasan Malaysia Madani, kita amat berkeyakinan apabila pemimpin dan ulama’ menjadikan perpaduan ummah sebagai landasan perdana dalam arus kepimpinan, pasti ia bakal diterjemah oleh setiap pengikut yang berfikir, sebagai satu seruan suci Ilahi. Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali menegaskan, “Bersatulah seperti dua tangan ini. Jangan bercerai seperti dua telinga ini. Ketika tangan kanan ke depan, tangan kiri ke belakang. Ketika tangan kiri ke depan, tangan kanan ke belakang. Akhirnya kita selesa jalan berlenggang. Tapi kalau kedua-duanya ke depan, atau kedua-duanya ke belakang?”
1304
15
19

Syahid Akhirat: Tragedi Nahas Helikopter TLDM

24.04.2024
Tragedi terbaru nahas melibatkan dua helikopter bertembung dan terhempas di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut, Perak, sangat mendukacitakan rakyat Malaysia. Bagi ahli keluarga yang terlibat nahas ini sudah tentu akan dihadapi dengan kesabaran, berserah diri, tawakal dan percaya sepenuhnya bahawa peristiwa ini adalah qada dan qadar Tuhan. Sebaliknya, bagi orang yang tidak beriman, peristiwa ini akan direspon dengan emosi, menyalahkan pihak lain dan akhirnya tidak terima suratan takdir yang menghendaki peristiwa berkenaan. Sudah tentu pelbagai kejadian dan peristiwa di muka bumi ini tidak dapat diukur dengan pertimbangan akal semata-mata. Pendekatan materialistik hanyalah sebagai alat bantu untuk memahami kuasa yang lebih besar, yang tidak dapat dijangkau oleh tangan dan akal manusia. Tragedi nahas ini menjadi contoh terbaik bahawa kekuasaan dan keupayaan manusia ini hanya lah secubit saja di hadapan Allah. Hanya berserah dan tawakal kepada Allah yang boleh kita lakukan sekarang ini kerana Allah sahaja zat yang Maha Mengetahui apa yang akan berlaku kepada kita esok dan masa hadapan. Ini ditegaskan di dalam firman Allah yang bermaksud; “Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuan-Nya.” - (Surah Luqman ayat 34)
194
7
1

Ibadah Haji Di Hatiku

23.04.2024
Syeikhul Islam Ahmad bin Abdur Rahim Dahlawi mengatakan: “Seringkali kerinduan manusia begitu memuncak, dia ingin melepaskan rindunya itu. Maka tiada jalan untuk memuaskan hati yang rindu kecuali dengan mengerjakan ibadah haji.” Setiap muslim bercita-cita untuk melakukan perjalanan rohani yang luar biasa yang dikenali sebagai Haji sekurang-kurangnya sekali sepanjang hayat mereka. Walaupun terdapat banyak perincian, peraturan dan peraturan dalam hal mengerjakan haji, niat yang murni adalah yang paling penting. Ibadah haji bukan sahaja merupakan salah satu kewajipan agama yang paling utama, malah menunaikan haji dapat menguatkan keimanan seorang muslim kepada Allah SWT dan menyucikan jiwanya. Secara jelasnya, ibadat haji yang disyariatkan sebagai rukun Islam adalah berasaskan beberapa falsafah bagi menghindarkan diri dari sebarang bentuk permusuhan, kesedaran sosial, menghapuskan hasad dengki dan sebagai proses pembersihan diri daripada pelbagai kekotoran perilaku atau pun tutur-kata. Setiap kali musim haji tiba, kita dengan sedar mengetahui berhimpunnya umat manusia dari pelbagai latar belakang, geografi dan warna kulit berhimpun dalam satu tujuan, iaitu mengabdikan diri kepada Allah SWT. Menerusi amalan dan niat yang ikhlas, ia akan membentuk akhlak dan peribadi kita seolah-olah “dilahirkan kembali dalam keadaan serba bersih dan suci.”
374
7
1

UMPAN AJARAN SESAT

21.04.2024
Bagi kelangsungan hidup satu ajaran yang telah diisytiharkan sesat dan haram, tidak sedikit kumpulan menyeleweng menggunakan berbagai cara termasuk dengan melanggar ketentuan agama. Salah satunya menggunakan umpan seks. Nama juga ajaran sesat, meskipun tahu seks yang tiada ikatan sah amat bertentangan dengan ajaran agama dan nilai-nilai sosial kemasyarakatan, namun perkara itu seolah-olah dijadikan senjata ampuh untuk meraih ahli dan simpati orang ramai. Dalam Islam, hal ehwal seks telah diinstitusikan melalui perkahwinan. Menerusi institusi ini, keperluan seks tidak hanya bagi memenuhi kehendak syariat Islam, akan tetapi seks syarii ini menjamin terbentuknya generasi yang diredhai oleh Allah SWT. Dalam kamus ajaran sesat, keperluan seks yang berasaskan hukum syarak, hanya akan menghilangkan kerelevanan identiti dan kewujudan mereka. Sebab itu didapati dalam ajaran sesat, seks diamalkan secara bebas, gelojoh tanpa ada kawal selia agama, hatta oleh kepimpinan tinggi kumpulan tersebut. Apabila mereka bertemu dalam satu ruangan yang tertutup, entahlah apa yang berlaku. Malah, ada sesetengah ajaran sesat mengamalkan ritual seks secara berjemaah dan terbuka. Boleh bertukar-tukar pasangan. Satu amalan yang diyakini akan mengukuhkan lagi pegangan mereka.
19741
70
15

KES TEMBAK DI KLIA - Apa kaitan dengan tahfiz?

19.04.2024
Pada 14 April 2024, Seorang lelaki bertindak nekad melepaskan tembakan kepada isterinya sebelum terkena individu lain dalam kejadian di Balai Ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Kes ini sedang disiasat oleh pihak PDRM, maka kita tinggalkan tanggungjawab itu kepada pihak berkuasa yang sepatutnya. Namun pada hari Selasa 16 April 2024, laman berita Mstar telah menerbitkan artikel bertajuk: "Rupanya hafiz al-Quran... Lelaki tembak isteri pernah ikut pengajian pondok di Pasir Mas." Maka lahir persoalan yang serius - apakah kaitan jenayah itu dengan pengajian awal di pondok tahfiz buat si pelaku?
609
12
0

KONFLIK IRAN-ISRAEL: Permulaan Akhir Zaman?

16.04.2024
“Maka apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) yang pertama dari kedua (kejahatan) itu, Kami datangkan kepadamu hamba-hamba Kami yang perkasa, lalu mereka merajalela di kampung-kampung. Dan itulah ketetapan yang pasti terlaksana.Dan peringatan ini adalah sebuah janji yang pasti ditunaikan.” - (Surah Al-Israa’, Ayat 5) Dalam ayat di atas Allah menegaskan bahawa akan datang hamba-hamba yang perkasa atau tangguh yang mampu melakukan serangan hebat. Tunggu saat dan ketikanya hai yahudi. Tentera Allah akan kembali. Kobarkan perang suci. Bebaskan seluruh negeri, sebuah Ruhul Jadid. Israel sesungguhnya sedang menunggu saat kehancuran. Hari ini kerosakan yang diperlihatkan oleh Israel benar-benar telah melampaui batas kemanusiaan. Ketahuilah bahawa Allah SWT mustahil terlena, dan janji Allah pasti berlaku dengan kemusnahan dan kehancuran untuk kali kedua kepada bangsa Israel. Namun, isyarat itu belum terlihat, walaupun berlakunya serangan dron Iran ke atas rejim zionis Israel.
376
10
0

MAKNA AIDILFITRI YANG HILANG

09.04.2024
Kini kita semua semakin hampir kepada hari raya aidilfitri. Suatu hari istimewa untuk merayakan kembalinya fitrah diri kita, setelah ianya hilang dan ditemukan kembali. Namun tidak ramai diantara kita membicarakan dengan kesungguhan, tentang makna tuntutan ruhani dari sudut agama. Makna aidilfitri yang sebenar ditenggelami oleh letupan meriam dan mercun raya, riuh-rendah di bazar mega raya, dan seruan “Alamak Raya” di radio dan media sosial. Adakah aidilfitri ini untuk kita merayakan perginya Ramadan dan kelaparan berpuasa? Adakah kita merayakan kembalinya syaitan yang telah dibelenggu? Atau merayakan kejayaan berpuasa penuh sebulan? Ingatlah bahawa puasa yang kita lalui selama sebulan itu bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, tetapi ia adalah ibadah yang berintikan latihan menahan diri dari godaan syaitan dan nafsu, yang sentiasa mengeekori kita. Diterimanya amalan puasa kita tergantung pada apakah kita menjalankannya dengan iman dan ihtisab kepada Allah, serta penuh dengan intropeksi atau tidak.
381
10
2

The Power of Takbir

06.04.2024
Hari Raya Aidilfitri disambut pada 1 Syawal tahun Hijrah. Perayaan tersebut juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah, dan Hari Lebaran. Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia tidak kira bangsa, bagi menandakan berakhirnya bulan Ramadhan yang mana umat Islam telah menjalani ibadah puasa dengan tekun. Ia merupakan antara dua perayaan terbesar bagi umat Islam, selain Hari Raya Korban. Hari Raya Aidilfitri juga dikenali sebagai Eid-un Sa’id, iaitu hari kebahagiaan. Dan Yaumun-Farhaan, yang membawa maksud hari bergembira dan bahagia. Kehadiran Aidilfitri atau Hari Raya Fitrah sesungguhnya menjanjikan suatu limpahan nikmat yang besar dan harus disyukuri oleh umat Islam. Disebut juga sebagai hari kembalinya kepada fitrah kesucian kita. Dan kita pun harus tampil sebagai manusia suci dan baik sebaik-baiknya, kepada sesama manusia.
341
5
1

Mereka Ingin Memadamkan Cahaya Allah

04.04.2024
Naluri beragama merupakan fitrah manusia sejak Allah SWT menciptakan Adam AS sebagai makhluk yang bertauhid. Setiap manusia pasti terlahir dalam keadaan memiliki agama tersebut. Sementara Islam merupakan agama penutup yang selalu berada dalam penjagaan Allah SWT dari segala bentuk penyimpangan. Dia juga menjadikannya sebagai penyempurnaan bagi agama-agama yang sudah ada sebelumnya. Beragama adalah sebuah keniscayaan yang akan membawa seseorang menuju tujuan utamanya, iaitu kebahagiaan abadi. Namun tidak serta-merta bahawa setiap agama yang muncul pasti benar dan dapat menjadi pedoman hidup. Hanya ada satu titik kebenaran yang harus kita cari dan telusuri, sehingga kita tidak terikat pada dogma semata-mata. Demikian pula orang yang beragama, dia akan menemukan agamanya berdasarkan informasi dari orang tua atau pengasuhnya. Seseorang tidak akan lagi beragama secara buta hanya berdasarkan pengajaran orang tuanya. Pernahkah mereka mengetahui hakikat agama yang sebenarnya. Untuk itu, kita harus melakukan penelusuran dan pencarian satu titik kebenaran melalui sejarah, ajaran dan latar belakang lahirnya agama masing-masing. Terutama sekali, kita harus tahu bagaimana sejarah munculnya agama yang dipeluk, hingga dapat lebih meyakini agama dan lebih giat menjalankan setiap ajaran agama.
278
9
2

SERANGAN KK MART: JAKIM perlu proaktif

01.04.2024
Serangan bom ke atas dua outlet KK Mart dalam sebulan ini, jelas menggambarkan betapa sesetengah golongan daripada kita tidak dapat mengawal kemarahan kerana isu menpermainkan kalimah Allah. Namun sejarah mencatatkan bahawa provokasi dan berbagai cara buruk seperti itu tidak akan pernah memberi ketenangan serta rasa aman di antara semua pihak. Persoalannya juga, apakah perbuatan ini dibenarkan oleh agama Islam? Dan yang terutama sekali, apakah isu sebenar yang wujud di dalam masyarakat yang berbilang agama dan bangsa di Malaysia? Kita selalu membaca sejarah Rasulullah SAW yang begitu mengambil berat tentang hak-hak kejiranan, pembesar satu kaum yang bukan Islam dan terhadap orang tua serta orang kafir yang berhajat. Kita pernah mendengar bagaimana hubungan Rasulullah dengan orang yahudi, hingga baju besi Baginda SAW ditinggalkan tergadai dengan orang yahudi sehingga Baginda wafat. Dan juga bagaimana Nabi melayan orang tua, dan mereka yang memusuhinya, dan bagaimana penghormatan yang diberi kepada jenazah seorang yahudi yang sedang dibawa di hadapannya. Lalu sahabat bertanya kepada Baginda, tidakkah jenazah itu seorang Yahudi? Jawab Baginda, bukankah dia juga satu jiwa yang dicipta oleh Allah? Sejarah kehidupan keagamaan membuktikan betapa fenomena kekerasan telah banyak mengorbankan orang-orang yang tidak berdosa di tangan golongan pelampau atau ekstremis. Hakikatnya kewujudan masyarakat majmuk adalah suatu sunah Ilahiah, yang merupakan manifestasi kekuasaan dan kehendak Tuhan yang tidak boleh dijadikan alasan oleh manusia untuk tidak memikirkan satu bentuk hubungan yang harmoni. Sebagai manusia yang beragama, diwajibkan untuk berdialog dengan agama-agama lain selain Islam untuk saling kenal mengenali sebagai memenuhi tuntutan kehidupan. Hakikatnya agama mana sekalipun menolak unsur-unsur keganasan dan kekerasan yang boleh mendatangkan keburukan bukan sahaja kepada manusia, malah seluruh makhluk di muka bumi ini.
458
10
2

Kunci Memperoleh LAILATUL QADR

27.03.2024
Ramadan sudah memasuki fasa terakhir, dan ketika inilah umat Islam sudah memikirkan perjalanan pulang ke kampung, untuk bertemu sanak saudara sebagai kemuncaknya. Sebahagian daripada kita juga lupa bahawa roh Ramadan itu hanya semata-mata suatu pengorbanan sebelum layak meraikan hari kemenangan. Sebenarnya, roh Ramadan lebih besar daripada apa yang dipaparkan oleh media popular, dengan putaran lagu-lagu raya, permainan mercun, pemberian duit raya, ataupun memakai pakaian serba baharu. Ramadan melangkaui sempadan sosio-budaya, kerana sepanjang bulan yang dikenali juga sebagai bulan ibadah, apabila seseorang mendekatkan diri dengan Allah SWT bagi memperoleh rahmat-Nya. Ia kerana setiap muslimin percaya, tanpa bantuan dan restu-Nya, tiada kemeriahan, kebahagiaan dan ketenangan dalam hidup. Mencari bahagia menerusi pendekatan agama adalah berbeza dengan kaedah lain yang bersifat fizikal atau kebendaan. Ada orang memandang kebahagiaan itu sebagai pemenuhan sumber fizikal yang boleh menghasilkan lebih banyak wang, manakala mereka yang memahami kebahagiaan dalam konteks agama adalah memperoleh keberkatan dan ketenangan hasil pengabdian dirinya kepada Allah SWT.
278
7
1

Kisah Menteri yang DISALIB

25.03.2024
Kisah pada hari ini diambil dari karya kenegaraan terdahulu, dikatakan semasa zaman kerajaan Parsi. Raja Kasytasab mempunyai seorang menteri yang bernama Rasat Rusy. Dengan nama itu, Raja Kasytasab menyangkakan bahawa menterinya adalah orang yang bertaqwa dan salih. Tambah lagi, beliau tidak pernah terdengar ucapan orang lain, tentang keburukan menteri itu. Pada suatu hari, Sang Raja meminta laporan tentang negara daripada menterinya itu. Maka Rasat Rusy berkata kepada rajanya, “Rakyat benar-benar merasa gembira kerana kerajaan bersikap adil terhadap mereka, dan jarang menyusahkan mereka. Kebijaksanaan Tuanku mengingatkan saya kepada sebuah ungkapan yang menyatakan bahawa apabila penguasa berlaku adil, maka rakyat akan sentiasa sejahtera. Namun kedengaran seolah-olah telah tersebar kerosakan dan rasa tidak puas hati dikalangan rakyat. Saya cadangkan supaya kita wajib memberikan pengajaran kepada mereka, dan menghukum rakyat yang merosakan negara, dan yang lantang bersuara, supaya rakyat yang lain tidak terhasut dan sentiasa takut untuk membuat jenayah.”
234
7
0

Berdiam Di Saat Agamamu Dihina

22.03.2024
Kalimah Allah yang merupakan 'lafaz al-jalalah', iaitu gelaran tertinggi dan paling mulia yang digunakan oleh umat Islam untuk merujuk kepada Allah SWT. Dalam al-Quran, kalimah Allah termaktub lebih daripada 20 ribu kali. Manakala dalam solat 5 waktu pula, kita menyebut kalimah Allah sebanyak 425 kali. Ia digelar sebagai ism al-zat iaitu kata nama yang melambangkan secara langsung zat Allah SWT yang Maha Agung. Penganut-penganut agama lain tidak sepatutnya menimbulkan semula provokasi sedemikian kerana ia bakal “membakar diri sendiri”. Api kemarahan tidak mudah dipadamkan dengan simbahan air, kerana api itu tetap membakar dan bila-bila masa boleh mencetuskan semula pergaduhan. Pengetahuan tentang Allah adalah kebajikan yang paling agung. Memahami bahawa Allah SWT Maha Esa dengan segala kebenaranNya merupakan penegakkan sejati tentang keesaan Allah, Kita tidak faham sesetengah mereka yang cuba bermain-main dengan kalimah Allah dan tidak mahu menerima hakikat sebenar zat Allah seperti mana yang terukir di dalam firmannya yang bermaksud; “Katakanlah; Dia Allah Yang Maha Esa, Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada Nya segala sesuatu, Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakan dan tidak ada seorangpun yang setara denganNya.” - (Surah Al-Ikhlas ayat 1-4)
26725
258
136

DEFISIT AMANAH NGO ISLAM

19.03.2024
Bulan Ramadhan membuka peluang kepada umat Islam, untuk meraih keuntungan pahala apabila menderma, menolong saudara seIslam kita yang dalam kesusahan. Namun kes terbaru yang melibatkan NGO Aman Palestin menggugat kepercayaan orang ramai, terhadap aktiviti pengurusan derma kepada mereka yang betul-betul memerlukan. Sememangnya, serangan puak Zionis ke atas bumi Palestin, yang tidak berhenti meskipun sedang di bulan Ramadhan, menyentuh hati setiap muslim di dalam dan luar negara. Oleh kerana kekangan tanggungjawab, kita hanya berpeluang untuk menghulurkan sumbangan kepada saudara seagama kita di sana, atas prinsip yang telah diajar oleh Nabi SAW yang bermaksud; “Perumpamaan orang-orang mukmin dalam hal kasih sayang bagaikan satu tubuh, apabila satu anggota badan sakit, maka seluruh badan akan merasakan panas dan demam.” - (HR. Muslim)
270
7
2

MARHABAN YA RAMADHAN 2024 - Di Sebalik Dhomir

11.03.2024
Ucapan khas dari kami team Dhomir.com dan Dhomir TV, sempena kedatangan bulan Ramadhan yang mulia pada tahun 2024. Semoga penonton selamat menunaikan ibadah puasa dan diterima segala amalan, Ameen.
288
6
1

SYAITAN POLITIK - Tidak dibelenggu di bulan Ramadhan

10.03.2024
Ketibaan bulan Ramadhan, bulan mulia, barakah, rahmat dan menjadi landasan perubahan bagi setiap muslim. Namun hakikatnya kerakusan manusia tidak pernah terhenti, sedangkan syaitan sendiri telah dirantai dan tidak berupaya untuk menjerumuskan manusia ke dalam kesesatan sepanjang bulan Ramadhan. Terutama sekali di dalam arena politik. Dendam politik harus dihentikan segera dan perpaduan ummah wajib diteguhkan setiap kali Ramadhan tiba. Bulan yang penuh rahmah dan kasih sayang ini, seharusnya menghilangkan politik berdendam, dan melarang seorang muslim mereka bertindak melulu ke atas musuh politik. Sehingga ke hari ini, rata-rata netizen Malaysia meluahkan rasa kesal dengan perjalanan persidangan khas Dewan Rakyat. Mereka kecewa persidangan yang sepatutnya mencari penyelesaian kepada kemelut perpecahan menjadi tempat perang mulut. Perkataan-perkataan buruk sering kedengaran dalam sesi perbahasan di Dewan Rakyat. Rakyat dapat saksikan telatah wakil rakyat dicemari kata-kata kurang sopan dan lucah. Baik di pihak kerajaan dan pembangkang, sama sahaja.
165
8
1

Budaya Pempengaruh Melampau

06.03.2024
Di dalam satu penulisannya di media sosial, mantan menteri hal ehwal agama, Datuk Dr. Zulkifli Al-Bakri, sekali lagi menegur perbuatan seorang pempengaruh yang memuat-naik kontennya semasa mengerjakan umrah. Dengan tajuk UMRAH ADALAH IBADAH, BUKAN PELANCONGAN “KEROHANIAN”, Datuk Dr. Zulkifli menegaskan bahawa apabila seorang Muslim di hadapan Baitullah, dia sewajarnya fikirkan tentang doa meminta keampunan daripada Allah SWT. Sibukkan diri dengan ibadah, dan bukan sibuk memikirkan peluang untuk mencipta konten. Dalam era digital dan media sosial hari ini, lahir suatu golongan yang dikenali sebagai pempengaruh, atau ‘Influencer’. Pempengaruh menggunakan kuasa yang tidak pernah terjadi sebelum ini ke atas masyarakat, membentuk arah pemikiran, tingkah-laku pengguna dan juga norma harian. Tidak dinafikan, ramai pempengaruh menawarkan kandungan dan pandangan yang bernilai, pengaruh meluas yang dipegang sesetengah mereka ini, selalunya membawa akibat negatif kepada masyarakat pada umumnya. Daripada menunjukkan gaya hidup yang tidak realistik, hingga kepada mempromosikan materialisme, hedonisme, dan liberalisme, pempengaruh boleh memberi kesan negatif kepada nilai dan tingkah laku masyarakat secara mudarat.
1428
23
5

ADAB - Antara Raja dan Rakyat

03.03.2024
Sopan-santun, tatasusila, budi bahasa, adat atau kebiasaan yang penuh hormat, disebut sebagai adab. Makna adab menurut Kamus Dewan antara lain ialah tingkah laku serta tutur kata yang halus (sopan), budi bahasa, dan budi pekerti yang halus. Kita tidak bimbang apabila penggunaan kata adab diganti dengan kata lain, seperti akhlak, budi pekerti, moral, etika dan lain-lain. Tetapi yang merisaukan cakupan daripada maknanya makin pupus atau ditelan globalisasi yang melanda dunia. Sehingga ada sesetengah orang sanggup mengungkapkan perkataan tidak sesuai dengan budaya orang melayu khususnya dalam hubungan raja dengan rakyat.Kemudian mengkelaskannya sebagai perkataan baik. Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah beberapa hari yang lepas menzahirkan rasa amat dukacita baginda dengan kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang memberi peringatan kepada Raja-Raja Melayu. Dari sudut budaya, orang Melayu yang sentiasa menghormati dan memelihara adab ketika menyuarakan pandangan dan nasihat kepada Raja-raja Melayu. Kenyataan Tan Sri Hadi bukan sahaja mengelirukan malah boleh membawa kegelisahan, yang akhirnya boleh menjurus kepada perpecahan kepada perpaduan umat Islam khususnya di kalangan orang Melayu di negara ini.
1280
11
24

Berpuasa Dengan Cinta

01.03.2024
Menjelang kedatangan bulan mulia Ramadhan, setiap muslim pasti tertanya apakah langkah mantap yang perlu dilakukan, sebagai persediaan. Namun, tidak ramai yang memikirkan tentang adanya rintangan, yang menghalang seseorang untuk mencapai atau menikmati Ramadhan sepenuhnya. Rintangan yang dimaksudkan itu, ada di antaranya yang merupakan persyaratan yang berdimensi wahyu, dan ada pula yang berdimensi sosiologi. Rintangan dalam bentuk persyaratan adalah apa yang dinyatakan dalam hadis nabi bahawa Allah tidak akan menerima puasa seseorang yang belum saling memaafkan antara ia dengan orang tuanya. Selagi belum mendapat keridhaan dari orang tuanya atas kesalahan yang dibuat dimasa lalu maka puasanya tidak akan diterima Allah. Demikian juga dengan suami-isteri jika masih ada dendam kesumat dan tidak saling bermaafan maka merka hanya sekadar menahan lapar dan dahaga. Demikian juga dengan jiran, adik-beradik sahabat perlu bermaaf maafan.
266
4
1

SERIGALA BERBULU KAMBING

28.02.2024
KETIKA masa kecil menjelang waktu tidur, seorang anak diceritakan tentang serigala, musang dan ayam. Isinya berkisah tentang kelicikan serigala dan musang yang menipu, dan ayam yang hendak dimakannya. Kisah tersebut merupakan susunan nasihat yang penuh makna, agar selalu berwaspada pada manusia yang bersifat licik. Melalui cerita tersebut, pesannya menukilkan berbagai tipuan yang dilakukan makhluk untuk menutupi nafsu serakah dan kekejaman yang sebenar. Karakter manusia yang demikian perlu diwaspadai dan diantisipasi. Di dalam sebuah hadis qudsi, Rasulullah SAW pernah bersabda: “Allah Ta’ala berfirman, sungguh telah benar-benar Aku ciptakan makhluk yang lisannya lebih manis dari madu. Namun, qalbunya lebih pahit dari kesabaran. Maka Aku bersumpah dengan diriku, pasti akan Aku timpakan kepada mereka fitnah yang menjadi-kan orang-orang yang telah dewasa tidak boleh menghindar. Apakah mereka hendak menipu-Ku atau mereka hendak berbuat lancang pada-Ku?” (HR. at-Tirmidzi). Demikian jelas dan pasti ancaman Allah terhadap manusia yang munafik. Al-Munawi menjelaskan bahwa secara tersurat, hadis ini menjelaskan karakter manusia yang suka menipu, tetapi pada zahirnya bertopengkan kebaikan supaya memperoleh sanjungan (riya'), sum’ah, dan menutupi sifat buruk lainnya. Mereka memakai baju bulu kambing yang kasar agar dinilai zuhud. Tutur katanya manis, hanya sebatas menutupi cintanya terhadap kenikmatan dunia. Sementara sebenarnya ia sangat benci dan memusuhi pemilik kejujuran. Pada dirinya telah dipenuhi sifat haiwan, serta hasrat keserakahan yang menggunung.
691
13
0

Sambutan Hari Lahir di KUBUR

27.02.2024
Beberapa hari yang lepas, mantan Menteri di jabatan Perdana menteri (Hal Ehwal agama) Datuk Seri zulkifli mohamad Al-Bakri menasihati umat Islam agar tidak melakukan upacara-upacara yang bertentangan dengan syariat, seperti mengadakan majlis makan minum bagi mengingati kematian, sambil menyanyikan lagu selamat hari lahir di kubur. Sememangnya amalan menziarah tanah perkuburan merupakan suatu amalan yang lazim dan menjadi tradisi turun-temurun masyarakat kita. Namun menurut beliau menjamu makan kepada anak yatim dan juga fakir miskin lebih besar manfaat kepada si pelaku selain memohon ampun kepada anak yang meninggal dunia, berbanding membawa kek dan menyanyikan lagu selamat hari lahir di kubur. Mengimbau kepada sunnah dan sirah Nabi SAW, Rasulullah sentiasa menziarah kubur untuk memberi syafaat kepada ahli kubur dengan doa, atau mengambil faedah untuk mengingati kematian dan muhasabah diri. Bahkan kita sendiri diajar untuk berdoa, agar diselamatkan daripada azab kubur. Dari Saidina Umar RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya mayat itu pasti akan disiksa kerana tangisan oang-orang yang hidup.” (HR Bukhari dan Muslim)
2076
13
4

Ensiklopedia Dhomir | Mendekati Jamaah Tabligh

24.02.2024
Jemaah Tabligh merupakan komponen dakwah yang signifikan dalam menyebarkan dan mengembangkan ajaran Islam di Malaysia. Penyertaan sebahagian Muslim Melayu dalam gerakan Tabligh pada tahun 1970-an memberi petunjuk bahawa kedudukan Islam mula diberi perhatian secara meluas berbanding tahun sebelumnya. Namun, tidak banyak penulisan dan yang membincangkan sejarah, peranan tabligh kepada masyarakat, isu semasa, cabaran yang dihadapi oleh Jemaah Tabligh dan saranan kepada golongan tabligh dalam menggerakkan dakwah dari era 1970-an hingga kini. Sejarah Jama'ah Tabligh bermula di India, dan didirikan oleh Syeikh Muhammad Ilyas (1303-1363H) dan anaknya, Syekh Muhammad Yusuf Al-Kandahlawi. Syeikh Muhammad Ilyas telah menulis sebuah kitab berjudul Malfudhat Ilyas, sedangkan Syekh Muhammad Yusuf menulis kitab Hayat Ash-Shahabah. Jama'ah ini memiliki cabang di seluruh penjuru dunia. Dasar pemikiran mereka adalah menyampaikan dakwah Islamiyah ke semua orang, berkomunikasi dengan seluruh lapisan masyarakat, dan mengadakan perjalanan ke negara-negara Islam untuk berdakwah. Selain itu, juga menyampaikan dakwah Islamiyah sesuai dengan tuntunan Rasulullah SAW dan para sahabat dengan tujuan menyebarkan agama Islam secara langsung dengan masyarakat, serta berbicara dengan orang awam dengan bijaksana, lemah lembut dan penuh harapan. Jamaah Tabligh mendorong orang awam untuk meninggalkan kenikmatan-kenikmatan duniawi dan menggunakan kurniaan jasmani untuk memperoleh kenikmatan iman.
496
23
1

Bahaya Istidraj

21.02.2024
Diri yang terlupakan kerana angan-angan, juga asyik dengan apa yang ada dalam kesenangan nikmat yang pelbagai. Sedang sedikit demi sedikit sedang menghampiri jurang Jahannam. Nauzubillah. Itulah gambaran ringkas tentang Istidraj. Janganlah kita terpedaya dengan diluaskannya rezeki harta benda, kekuasaan dan bangunan oleh Allah SWT, melalui jalan kebatilan. Berapa nilai kerajaan yang ujungnya adalah api neraka? Apa artinya istana besar dan megah apabila beberapa hari sesudahnya ia hancur dan runtuh? Apa makna seseorang hidup dalam puncak kenikmatan dan kesejahteraan, apabila pada akhirnya ia kekal di neraka Saqar?
306
5
2

"BLACK FRIDAY" - Implikasi & Respons

15.02.2024
Pada hari Jumaat, 9 Februari 2024, keluarnya keputusan Mahkamah Persekutuan bagi Kes Nik Elin Zurina dan Kerajaan Negeri Kelantan. Reaksi orang ramai menunjukkan lahirnya kekeliruan untuk memahami hakikat apa sebenarnya yang berlaku di sebalik keputusan ini. Di dalam era penyebaran maklumat yang terlalu pantas ini, umat Islam khususnya dalam negara juga perlu berkemampuan untuk melihat sebuah isu, tanpa prejudis politik dan agenda pihak-pihak berkepentingan. Kita harus meneliti dan huraikan apakah yang menjadi keputusan Mahkamah Persekutuan sebenarnya yang berlangsung pada 9 Februari.
1680
12
2

BOSNIA - Secebis Sejarah yang Dilupakan

13.02.2024
Antara tabiat buruk manusia adalah sifat pelupa, lebih-lebih lagi tentang peristiwa sejarah yang pernah menimpa umat Islam. Keganasan terorisme yang dilaksanakan rejim Zionis Israel ke atas umat Islam Palestine, sebenarnya mengingatkan seluruh ummah sedunia, tentang genosid yang dilakukan puak Serb, di Bosnia-Herzegovina. Untuk memahami keganasan yang sedang berlaku di Palestine, perlu memahami pertempuran agama yang berlaku di Bosnia, antara tahun 1992 hingga 1995 dahulu. Perang pemusnahan yang dilancarkan oleh Serbia terhadap umat Islam Bosnia, di mana kira-kira 200 ribu orang Islam gugur syahid, 60 ribu wanita, ibu, kakak dan adik-adik seagama dirogol, dan hingga 2 juta muslim Bosniak dan bangsa Croat terpaksa menjadi pelarian.
256
3
0

ANTARA KEADILAN, CINTA DAN HUKUMAN - Pengampunan DS Najib Razak

10.02.2024
Ulama besar Ibn al Qayyim al Jauziyah menyatakan: “Kerana cinta dan demi cinta langit dan bumi diciptakan dan atas dasarnya makhluk diwujudkan. Demi cinta seluruh planet dan dengannya pula semua bergerak mencapai tujuannya. Dengan cinta semua jiwa meraih harapannya.” Bermaaf-maafan adalah amalan belas kasihan yang merupakan aktiviti hati pada tahap ihsan. Ihsan, menurut Imam al-Ghazali RH, lebih tinggi daripada keadilan. Waris mangsa pembunuhan boleh menuntut pembunuh itu dihukum dengan nyawanya. Ini adalah keadilan. Tetapi waris boleh memilih untuk mengampuni pembunuh dengan cara ihsan, rahmat. Dalam kes kesalahan terhadap individu, pengampunan boleh dilaksanakan oleh mangsa atau warisnya. Tetapi dalam kes kesalahan yang dilakukan terhadap masyarakat, pengampunan boleh dilaksanakan oleh Raja selaku pemimpin, sebagai air mata belas kasihan. Seperti yang disebutkan di atas, Yang Di-Pertuan Agong bersetuju untuk meringankan hukuman, sebagai aktiviti hati dan jiwa, tindakan peribadi yang hanya bertanggungjawab kepada Tuhan.
267
6
2

Percakapan Nabi SAW di SIDRATUL MUNTAHA

08.02.2024
Peristiwa Mikraj Nabi Muhammad SAW dari Masjid al-Aqsa ke Sidratul Muntaha pada 27 Rejab, dalam waktu yang amat cepat merupakan peristiwa “keajaiban dan kekaguman” yang mengundang reaksi hebat dari kalangan kafir Quraisy ketika itu. Menurut satu riwayat, dari Masjidil Aqsa, Nabi SAW mi'raj menghadap Allah SWT ke Sidratul Muntaha. Ini semua terjadi di bawah bimbingan Allah SWT dan taufik-Nya. Malah pada zaman ini pun golongan empirisme dan rasionalis, masih mempersoalkan bagaimana mungkin lingkungan cakerawala yang menjadi laluan Muhammad tidak mengakibatkan gesekan-gesekan panas yang membakar tubuhnya? Bagaimana mungkin ia dapat melepaskan diri dari daya graviti bumi?
3076
77
3

ISRA' MI'RAJ & Pembebasan Baitul Maqdis

05.02.2024
Tahukah anda bahawa peristiwa israk mikraj, mengandungi beberapa isyarat yang besar dan penting kepada Rasulullah SAW, dan umat Islam secara keseluruhannya. Isyarat-isyarat ini wajar difahami dan dijadikan pedoman dalam kita mendepani hakikat penjajahan zionis di Palestine pada hari ini. Peristiwa Israk dan Mikraj yang diabadikan di dalam al-Quran merupakan satu proses pengukuhan dan penyucian kerohanian. Perjalanan Nabi Muhammad SAW naik ke Sidratul-Muntaha, bahkan melampauinya, serta kembalinya ke Mekkah dalam waktu sangat singkat, merupakan tantangan terbesar sesudah Al-Quran diturunkan kepada umat manusia. Israk dan mikraj adalah pemberian keistimewaan kepada Nabi, sebagai Rasul Allah lain dari para rasul-rasul sebelumnya. Peristiwa ini sangat dahsyat dan menggoncang iman para muslimin. Pada ketika yang sama, memberi gambaran kepada situasi manusia, di akhirat nanti.
378
7
0

KEMARAU & KELAPARAN - Tanda Akhir Zaman

02.02.2024
Institut penyelidikan air Malaysia, NAHRIM, telah membuat kajian dan unjuran bagi keterjaminan air dalam negara. Mengikut kajian, dijangkakan bahawa kemarau yang sangat melampau akan bermula, pada tahun 2025 hingga 2030. Jika kemarau panjang ini berlaku, maka ia akan memberi kesan yang sangat besar ke atas sumber air mentah, dengan penyusutan paras air sungai dan empangan, sekaligus mengurangkan bekalan air mentah untuk kegunaan. Kemarau sebegini sudah tentu akan menjejaskan sektor pertanian, dan impak awal yang akan berlaku adalah krisis bekalan beras. Krisis ini bukan sahaja melanda dalam negara, malah menjejaskan negara-negara pengeluar beras terbesar dunia seperti India, Thailand dan Indonesia. Hadis berkenaan ketiadaan makanan ketika munculnya Dajjal, diriwayatkan oleh Imam Ibn Majah dalam Sunannya daripada Abu Umamah, maksudnya: وَإِنَّ قَبْلَ خُرُوجِ الدَّجَّالِ ثَلَاثَ سَنَوَاتٍ شِدَادٍ يُصِيبُ النَّاسَ فِيهَا جُوعٌ شَدِيدٌ يَأْمُرُ اللَّهُ السَّمَاءَ فِي السَّنَةِ الْأُولَى أَنْ تَحْبِسَ ثُلُثَ مَطَرِهَا وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ ثُلُثَ نَبَاتِهَا ثُمَّ يَأْمُرُ السَّمَاءَ فِي الثَّانِيَةِ فَتَحْبِسُ ثُلُثَيْ مَطَرِهَا وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ ثُلُثَيْ نَبَاتِهَا ثُمَّ يَأْمُرُ اللَّهُ السَّمَاءَ فِي السَّنَةِ الثَّالِثَةِ فَتَحْبِسُ مَطَرَهَا كُلَّهُ فَلَا تُقْطِرُ قَطْرَةً وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ نَبَاتَهَا كُلَّهُ فَلَا تُنْبِتُ خَضْرَاءَ فَلَا تَبْقَى ذَاتُ ظِلْفٍ إِلَّا هَلَكَتْ إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ قِيلَ فَمَا يُعِيشُ النَّاسُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ قَالَ التَّهْلِيلُ وَالتَّكْبِيرُ وَالتَّسْبِيحُ وَالتَّحْمِيدُ وَيُجْرَى ذَلِكَ عَلَيْهِمْ مُجْرَى الطَّعَامِ “Sesungguhnya sebelum keluarnya Dajjal terdapat 3 tahun yang sukar. Manusia akan ditimpa dengan kelaparan yang dahsyat. Allah memerintahkan langit pada tahun yang pertama untuk menahan 1/3 dari hujan dan Allah memerintahkan bumi untuk menahan 1/3 dari tumbuh-tumbuhan. Lalu Allah memerintahkan langit pada tahun yang kedua untuk menahan 2/3 dari air hujan dan menyuruh bumi untuk menahan 2/3 dari tumbuhan. Kemudian Allah memerintahkan langit pada tahun yang ketiga untuk menahan kesemua air hujan sehingga tiada setitis air hujan dan menyuruh bumi untuk menahan keseluruhan tumbuhan maka tidak ada tumbuhan hijau yang tumbuh. Tidak adalah sesuatu yang memiliki kuku melainkan binasa kecuali mereka yang diinginkan oleh Allah. Lalu ditanya: “Bagaimanakah manusia akan hidup pada waktu itu?” Nabi bersabda: “Dengan tahlil, tasbih, tahmid dan ke semua itu akan menjadi seperti makanan buat mereka.” - (Riwayat Ibn Majah)
586
11
0

TUN DAIM ZAINUDDIN - Keadilan atau Dendam?

30.01.2024
Abdullah bin ‘Amru bin al ‘Ash RA berkata; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud; "Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil, kelak disisi Allah ditempatkan diatas mimbar dari cahaya, ialah mereka yang adil dalam hukum terhadap keluarga dan apa saja yang diserahkan (dikuasakan) kepada mereka." (HR Muslim) Dalam melaksanakan syariat Islam, Rasulullah SAW tidak pernah membezakan di antara sesama manusia samada ahli keluarganya, kaum kerabatnya, sahabat-sahabatnya mahupun golongan yang berpengaruh atau sebaliknya. Baginda berlaku adil di setiap masa, dan dalam semua perkara. Kerana salah satu bahagian pada takwa, adalah untuk menegakan keadilan. Seperti mana firman Allah dalam surah Al-Maidah ayat 8, yang bermaksud; “Hendaklah kamu berlaku adil, kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa.” - (Al-Maidah ayat 8) Penegakan keadilan merupakan misi sosial para nabi, dari Nabi Adam AS hingga Nabi Muhammad SAW. Al-Quran banyak sekali membincangkan soal keadilan dengan bahasa–bahasa yang keras. Keadilan itu adalah Sunnatullah, iaitu hukum Allah SWT yang menjamin tegaknya sebuah masyarakat. Keadilan juga menjamin kelestarian masyarakat, sedangkan kezaliman adalah jaminan bahawa sesebuah masyarakat itu menuju kehancuran.
2587
18
35

MAZHAB IBLIS

23.01.2024
Kegagalan para pemimpin dan ulama dalam fungsi mereka untuk mengurus negara, boleh mendatangkan kehancuran sesebuah negara, sekaligus membawa kepada jatuhnya tamadun Islam. Namun, perlu diingatkan juga bahawa kritikan dan teguran wajib diiringi dengan adab yang tinggi. Rasa tidak puas hati dan marah, tidak boleh dijustifikasikan dengan cacian, kerana ia menunjukkan kelemahan seseorang dalam mengawal nafsu, dan menonjolkan kejahilan.
261
7
1

Malaysia di Ambang Kehancuran? Bhg. II

20.01.2024
Sejak mencapai kemerdekaan, negara Malaysia yang berdaulat dikenali sebagai sebuah negara contoh, di mana masyarakat majmuk dapat hidup dalam harmoni di bawah naungan agama Islam. Negara-negara timur tengah, serta negara Islam Eropah timur, acap kali memberi pujian setinggi-tingginya kepada negara ini, dan melontarkan kata-kata positif terhadap pengurusan dan budaya rakyat Malaysia. Namun apabila kita mengambil perspektif dari dalam negara, situasinya amat berbeza. Keharmonian yang menjadi batu asas kepada kestabilan negara semakin hilang, dan diambil-alih oleh ketidakpercayaan, perasaan iri hati, hilangnya rasa hormat dan adab, baik antara rakyat marhaen dan para penguasa. Ianya semakin terserlah, apabila kita lihat kepada situasi politik Malaysia, pada hari ini. Kutuk-mengutuk, keji-mengeji, lontaran fitnah, telah menjadi darah daging bagi umat Islam dalam negara, baik dari penyokong, maupun ahli politik. Jika situasi sebegini berterusan, apakah kesudahannya tanah-air kita ini? Dan apakah penawar bagi penyakit kronik yang kita hadapi sekarang?
372
10
4

Negara Malaysia Di Ambang Kehancuran? - Bhg. I

19.01.2024
Masalah pertama dan sangat penting pada diri ummah adalah tentang kemunduran kaum muslimin akibat perpecahan sesama muslim. Kemudian diiringi oleh kegagalan dan terlepasnya kepimpinan umat Islam terhadap banyak bangsa. Dan terakhir adalah tersisihnya, mereka dari arena kehidupan dan amal. Tergulingnya pemerintah dan kerajaan serta jatuhnya raja-raja adalah kejadian yang sering terjadi dalam sejarah bangsa. Sejarah mencatat banyak pusat-pusat peradaban dan Ilmu pengetahuan mahupun pemerintahan dan politik yang berubah menjadi gelanggang pertarungan, keruntuhan moral, kekacauan pemerintahan dan kebiadaban penguasa.
726
14
1

Kisah Khalifah Harun Al-Rashid dan Bahlul di kubur

16.01.2024
AMBILLAH PELAJARAN, WAHAI ORANG YANG BERAKAL Dihikayatkan bahawa ada seorang lelaki yang dianggap gila bernama BAHLUL pada masa pemerintahan khalifah Bani Abbasiyyah, Harun Al-Rashid.
313
8
0

KELEMAHAN INSTITUSI ULAMA MALAYSIA

13.01.2024
Ulama. Seorang yang ahli dalam ilmu pengetahuan agama Islam. Dengan ilmu pengetahuan yang dimilikinya, seorang ulama memiliki rasa takwa, takut dan tunduk kepada Allah SWT. Ulama diakui masyarakat sebagai cendekiawan yang memegang autoriti dalam hal pengetahuan agama Islam. Hari ini, kita dapati berlakunya krisis yang melanda kepimpinan negara. Salah satunya disebabkan kurang berkesannya peranan dan fungsi ulama bagi menasihati umara’. Sebagai golongan yang dihormati dan dipandang tinggi dalam sebuah negara Islam, ulama’ sepatutnya memainkan peranan besar bagi menasihati pemimpin negara, ketika ia dilihat menyimpang dari jalan hakiki. Imam al-Ghazali menekankan pesan keadilan kepada para penguasa. Yang menakjubkan beliau lebih dahulu mengkritik para ulama sebagai biang kerusakan rakyat dan penguasa. Paling tidak dua kali beliau menyebutkannya dalam kitab Ihya’ Ulumuddin. Pertama, Ihya’ Juz 2 halaman 238: ما فسدت الرعية إلا بفساد الملوك وما فسدت الملوك إلا بفساد العلماء "Tidaklah terjadi kerusakan rakyat itu kecuali dengan kerusakan penguasa, dan tidaklah rusak para penguasa kecuali dengan kerusakan para ulama." Kedua, Ihya’ Juz 2 halaman 357: فساد الرعايا بفساد الملوك وفساد الملوك بفساد العلماء وفساد العلماء باستيلاء حب المال والجاه ومن استولى عليه حب الدنيا لم يقدر على الحسبة على الأراذل فكيف على الملوك والأكابر والله المستعان على كل حال “Maka kerosakan rakyat itu kerana kerosakan penguasa, dan rosaknya penguasa itu kerana rosaknya para ulama. Dan rosaknya para ulama itu kerana kecintaan pada harta dan kedudukan. Sesiapa yang terpedaya akan kecintaan terhadap dunia tidak akan kuasa mengawasi hal-hal kecil, bagaimana pula dia hendak melakukannya kepada penguasa dan perkara besar? Semoga Allah menolong kita dalam semua hal.”
2175
45
7

PAX JUDAICA dan kedatangan DAJJAL

06.01.2024
Tahun baru 2024 telah pun tiba, dan dengan kedatangan tahun baru maka lahirlah segala harapan positif bagi seluruh manusia, baik orang Islam, mahupun bukan Islam. Seperti biasa, dunia barat meraikannya dengan bunga api serta pesta-pesta musik dan joget yang penuh kemaksiatan. Namun kepada yang melihat dengan mata hati, dunia tetap seumpama tidak bernyawa. Kecuali di bumi Palestin, yang hidup bersinar dan memberi erti sebenar kemanusian, memalukan dunia yang penuh dengan hipokrisi. Dunia yang tunduk kepada ketuanan ‘The NEW WORLD ORDER’, lakaran Al-Masih Ad-Dajjal. 2024 hanyalah rentetan masa penguasaan dan belitan dunia oleh Dajjal, yang mahu memindahkan pusat kuasanya, menuju Baitul Maqdis. Maka pada tahun-tahun akan datang pula, adakah seluruh dunia akan jadi seperti Palestin, yang kita lihat sekarang ini?
323
7
1

Segera Gubal Undang-Undang ke atas LGBT

30.12.2023
Pada 18 Disember 2023, Vatican telah mengeluarkan dokumen yang menyatakan keputusan penting bahawa paderi Roman Katolik dibolehkan untuk menikah pasangan sejenis. Keputusan ini juga dipersetujui oleh Pope Francis, ketua paderi Vatican. Gereja Katolik mengajar bahawa tarikan sesama jenis tidak berdosa, hanya perbuatannya itu yang berdosa. Sejak pemilihannya pada 2013, Pope Francis telah cuba meyakinkan lebih 1.35 billion Katolik untuk menerima golongan LGBT dengan lebih terbuka.
444
9
0

FITNATUL WAHHABIYAH

23.12.2023
Sewaktu zaman pemerintahan Sultan Salim III (iaitu dari 1204 hingga 1222 Hijrah), banyak ujian yang menimpa umat Islam sekitar kawasan Jazirah Arabiah. Antara yang terbesar ialah munculnya gerakan Wahhabiyyah yang bermula di kawasan al-Hijaz, di mana mereka menawan al-Haramayn, dan menghalang umat Islam yang datang dari ash-Sham dan Mesir daripada menunaikan haji. Marilah kita di sini berbicara secara ringkas tentang catatan sejarah ini, kerana ianya telah disebutkan secara terperinci dalam kitab sejarah dan juga risalah-risalah yang berasingan.
145
6
7

Mengapa Salahuddin Tidak Hancurkan Jerusalem?

22.12.2023
Ketika 40 ribu tentara Perang Salib yang dipimpin Peter The Hermit menyerbu tanah suci Falastin, mereka datang dirasuk fanatisme agama yang membabi buta. Tak peduli biadab atau tidak, semua ditebas remuk redam. Jerusalem dibanjiri darah dan bangkai manusia tidak berdosa. Serangan dahsyat itu akhirnya membuat daerah Suriah dan Falastin termasuk kota suci Baitul Maqdis jatuh ke tangan tentara Salib. Kemenangan tentara Salib itu dicemar dengan kekejaman terhadap kaum Muslimin yang sama sekali tak bersalah. Kezaliman tentara Salib itu digambarkan melebihi Genghis Khan dan Hulagu Khan, ketika melibas Khilafah Abbasiyah sewaktu keruntuhan Baghdad.
191
3
0

Jejak Ilmu Bhg. I - DARUL ULUM DEOBAND

11.12.2023
Islam meletakkan ilmu dan pengajian sebagai prinsip teras, sejak awal pengasasan agama Islam, pendidikan dan pencarian ilmu telah lama menjadi tunjang masyarakat Islam dari zaman ke zaman. Menyampaikan ilmu, nilai, dan kerohanian kepada generasi. Dalam dunia yang saling berkaitan hari ini, di mana umat Islam berselerak merentasi pelbagai budaya dan geografi, peranan pendidikan Islam menjadi lebih penting dalam memupuk perpaduan di kalangan umat Islam di seluruh dunia. Siri JEJAK ILMU membawa penonton untuk meneroka sejarah dan pembangunan pendidikan Islam serta fungsinya, sebagai kekuatan penyatuan, merentasi sempadan dan perbezaan untuk mewujudkan titik persamaan bagi masyarakat Islam global. Siri pertama ini mengajak penonton untuk menyingkap satu seminari Islam termasyhur, iaitu Darul Ulum Deoband, yang terletak di Uttar Pradesh India.
476
9
1

PEMBOHONGAN DAHSYAT YAHUDI

28.11.2023
"Wahai Bani Israil! Kenangkanlah kamu akan segala nikmat yang telah Kuberikan kepada kamu dan sempurnakanlah perjanjian (kamu) denganKu, supaya Aku sempurnakan perjanjianKu dengan kamu dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu merasa gerun takut, (bukan kepada sesuatu yang lain)." - Surah Al-Baqarah, Ayat 40
290
8
0

SYARIAH ISLAM MUNDUR KEBELAKANG?

15.09.2023
Suatu ketika dahulu, seorang lelaki telah bertanya kepada pemikir besar dari Mesir, Dr. Muhammad Imarah dengan pertanyaan yang seperti mengejek. Dia bertanya, “Saya dengar anda ingin Syariat Islam ini diterapkan. Dengan menerapkan sistem perundangan Syariah, apakah anda ingin membawa kami mundur ke belakang?” Pertanyaan bernada merendahkan dan mengejek itu, Dr Imarah menjawab dengan cara yang amat menarik untuk diteliti.
223
4
0

Adakah Bank Islam betul-betul Islamik?

11.09.2023
Umat Islam di seluruh dunia telah menyedari bahawa sistem ekonomi kapitalis yang berlaku tidak memberi perkhidmatan kepada kita secara beretika. Dengan perbankan berasaskan faedah dan instrumen kewangan gaya kasino, seorang penganut yang taat tidak mempunyai pilihan selain cuba melarikan diri dari haramnya, walaupun ia menghalang kemajuan dan kemakmuran kehidupan seharian kita. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kewangan Islam telah disebut-sebut sebagai alternatif beretika. Satu cara untuk lari dari ekonomi berasaskan riba haram. Malah ada yang membentangkannya sebagai alternatif kepada kapitalisme kewangan. Rasional di sebalik produk ini adalah untuk menampung ketetapan Syariah terperinci mengenai perdagangan dan ramai cendekiawan Islam telah mengesahkan produk yang telah diterima pakai oleh institut kewangan dan kerajaan Barat. Video asal: https://www.youtube.com/watch?v=f13...
423
9
1

Rahsia Quran 200 Tahun Di Afrika

25.08.2023
Senaskah Al-Quran, yang ditulis tangan dengan kemas lebih 200 tahun lalu, - menjadi kebanggaan umat Islam Cape Town. Mereka menjaganya dengan rapi, di sebuah masjid di daerah Bo Kaap, Cape Town Afrika Selatan. Quran itu telah ditulis sendiri dari memori, oleh seorang imam Indonesia yang telah dihalau oleh penjajah Belanda, hingga ke hujung Afrika Selatan. Quran itu ditemui oleh seorang pembina rumah, di dalam beg kertas di loteng Masjid Auwal, sewaktu mereka mengubahsuai masjid itu pada pertengahan tahun 80-an.
449
10
1

WAJARKAH ZAHID HAMIDI LETAK JAWATAN | 10 Soalan Pasca PRN

15.08.2023
3 sama. Itulah keputusan PRN 6 negeri, iaitu di Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan. Ini menyaksikan situasi kembali kepada status quo, di mana gabungan PHBN mengekalkan posisi sebagai kerajaan di 3 negeri, dan koalisi PN juga menguatkan posisi di 3 negeri. Pelbagai reaksi, analisa serta komentar yang hangat dibincangkan di media sosial; ada yang menarik untuk diteliti, dan ada juga yang hanya permainan politik laskar siber sahaja. Justeru, pasca PRN 6 negeri ini, kami di Dhomir TV ingin mengemukakan beberapa soalan yang berlegar di minda kami, supaya dapat dipertimbangkan oleh penonton.
4231
27
19

KEMUNCULAN DABBATUL ARD & HARI KIAMAT

15.07.2023
“Kiamat tidak akan terjadi sebelum kalian melihat sepuluh tanda-tandanya: (1) terbitnya matahari dari barat, (2) Ad-Dhukhan iaitu asap, (3) binatang melata, (4) munculnya Ya'juj dan Ma'juj, (5) keluarnya Dajjal, (6) munculnya Isa bin Maryam, (7) tiga gerhana; gerhana di barat (8) gerhana di timur, (9) gerhana di Jazirah Arab, (10) api yang keluar dari dasar Aden yang mengiring atau mengumpulkan manusia dan bersama mereka di mana saja berada.” (HR Muslim, Ahmad, dan lainnya. Ibnu Katsir mengatakan hadits ini shahih) Hadis ini menunjukkan bahawa salah satu tanda akhir zaman yang besar, adalah kemunculan - Dabbatul Ard. Al-Dabbah (الدابة) menurut bahasa, adalah setiap yang berjalan di atas muka bumi. (Lihat Mukhtar al-Sihah, 101/1) Manakala, menurut istilah pula, al-Dabbah adalah sejenis binatang yang akan keluar di akhir zaman (apabila manusia dalam keadaan yang jauh daripada agama) dan keluarnya al-Dabbah ini merupakan antara tanda-tanda besar hari Kiamat sebagaimana yang disebutkan di dalam hadith yang banyak. (Lihat Tafsir al-Sa’di, 610/1)
276
8
0

DUA AL MASIH

10.07.2023
Menurut riwayat-riwayat dari Rasulullah SAW, kemuncak akhir zaman sebelum Kiamat adalah pertempuran antara dua Al-Masih. Siapakah yang dimaksudkan dengan dua “Al-Masih” ini? Tidak lain dan tidak bukan ialah Al-Masih itu adalah Isa bin Maryam dan Al-Masih Ad-Dajjal. Isa adalah Al-Masih Al-Huda (Al-Masih yang memberi petunjuk), dan Dajjal adalah Al-Masih Adh-Dhalalah (Al-Masih yang menyesatkan). Jadi apakah perbezaan antara dua Al-Masih ini?
2359
61
3

SEMBELIHLAH 'ISMAILMU'

25.06.2023
Kisah Nabi Ibrahim AS. Satu ujian paling berat di dalam sejarah manusia. Seorang ayah yang tua lembut dan penyayang. Berpuluh-puluh tahun menunggu, tetapi tidak jua memperoleh anak. Dan ketika diberi rezeki seorang anak, ketika sedang mencurahkan kasih sayang sepenuhnya, turun pula perintah Allah SWT secara tiba-tiba, untuk menyembelihnya. Bayangkan jika kita berada di tempat Nabi Ibrahim (AS). Apabila perintah Allah SWT turun, untuk mengorbankan anak sulung kita. Apakah perasaan dan kelakuan kita jika terjadi begitu?
126
4
0

IBADAH KORBAN | Buang Sifat Haiwan Dalam Diri

21.06.2023
Ibadah korban disyariatkan bagi mengingatkan manusia bahawa jalan menuju kebahagiaan memerlukan pengorbanan. Peristiwa yang dialami oleh Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS, di mana pada puncaknya, kini diraikan sebagai Eid-ul-Adha atau Hari Raya Korban. Maka seluruh umat Islam disunatkan untuk mengerjakan ibadah korban, jika berkemampuan. Antara indikator bahawa ibadah korban kita diterima oleh Allah SWT, adalah apabila kita berjaya membuang sifat-sifat haiwan yang ada didalam diri kita ini. Secara hakikatnya, ritual korban bukanlah semata-mata menyembelih binatang, tetapi kita menyembelih sifat-sifat haiwan yang ada di dalam diri kita. Apabila seseorang manusia, sama ada muslim atau kafir, membiarkan nafsu menguasai dirinya, maka lahirlah sifat-sifat kebinatangan ini, seperti sifat sombong, tamak, rakus, angkuh, gila kuasa, kedekut, zalim, hipokrit, munafik dan jahil. Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa di sisi kebaikan manusia ada pula sisi gelapnya yang bersifat bahimiyah atau binatang buas, sifat ego, kebodohan dan lain-lain, yang menyebabkan manusia mengalami dehumanisasi (hilang rasa kemanusiaan). Hingga dirinya tidak mampu mencapai cahaya ilahiyah.
269
6
1

15 Jam Dalam Setahun

16.06.2023
Menunaikan puasa arafah adalah umumnya dilakukan pada hari ke-9 Zulhijah sesuai kalender Hijriah. Bulan Zulhijah merupakan bulan umat Islam menunaikan ibadah haji. Hari ke-9 Zulhijah, tepat hari ke-2 dalam rangkaian ibadah haji. Nah, puasa arafah adalah sangat dianjurkan bagi umat Islam yang tidak sedang melaksanakan ibadah haji. Imam Nawawi dalam Al Majmu’ berkata, “Adapun hukum puasa arafah adalah menurut Imam Syafi’i dan ulama Syafi’iyah: disunnahkan puasa arafah bagi yang tidak berwukuf di Arafah. Adapun orang yang sedang berhaji dan saat itu berada di Arafah, menurut Imam Syafi’ secara ringkas dan ini juga menurut ulama Syafi’iyah bahwa disunnahkan bagi mereka untuk tidak berpuasa.” #arafah
260
5
0

MESRA AL HIKAM II - Legasi Tok Selehor

31.05.2023
Islam merupakan agama terakhir yang dianuti secara besar-besaran dalam kalangan bangsa Melayu di Nusantara. Dengan kedatangan Islam juga, lahirlah tokoh-tokoh agama yang memperjuangkan syiar Islam, dari sudut menurunkan ilmu agama kepada seluruh masyarakat setempat pada masa itu. Sesungguhnya, terdapat ramai sekali tokoh dan ilmuwan yang boleh dijadikan pedoman, di dalam negara kita ini. Mencontohi perbuatan mereka ini sangat dituntut, kerana dengan mencatat kisah dan sejarah mereka secara tidak langsung, menguatkan cinta kita kepada agama Islam. Kami sekali lagi menjejak legasi Tok Selehor, untuk membongkarkan sejarah serta perjuangannya, yang mana bertumpukan kepada pengajian kitab Al-Hikam.
473
26
3

KISAH PALING BERPENGARUH DALAM SEJARAH

13.05.2023
Kisah Nabi Nuh dan banjir terbesar dalam sejarah umat manusia. “Wahai bumi, telanlah airmu, dan wahai langit (hujan) berhentilah.” Dan air pun disurutkan, dan perintah pun diselesaikan dan bahtera itu pun berlabuh di atas gunung Judi dan dikatakan, “Binasalah orang-orang yang zalim.” (Surah Hud, ayat 44)
457
12
0

AL HAJJAJ IBN YUSUF | PERSONALITI ENIGMA SEJARAWAN

08.05.2023
Al-Hajjaj ibn Yusuf lahir Jun 661M di Taif paling terkenal sebagai seorang panglima perang Kerajaan Islam Umayyah. Beliau merupakan pemuda Arab yang berasal dari suku kaum Thaqafi. Oleh kerana jasanya dalam pentadbiran kerajaan yang besar, Khalifah Abdul Malik b. Marwan telah melantik beliau menjadi Gabenor Hijaz, Iraq, Yamamah dan Yaman. Hajjaj juga dikenali sebagai seorang yang dermawan, tidak mengkayakan diri, dan tidak pernah mengkhianati khalifah. Kesetiaannya ke atas pemerintah tiada tolak bandingnya. Namun seolah-olah kebaikannya terhapuskan oleh kekejamannya. Benarkah demikian?
136
4
2

RAHSIA FIRAUN DALAM AL-QURAN

04.05.2023
Apakah rahsia yang terkandung di dalam Al-Quran, mengenai Firaun dan zaman Mesir Purba? Fakta adalah olahan daripada channel ManyProphetsOneMessage. Link video asal: https://www.youtube.com/watch?v=c2o...
350
11
1

IBUMU TIDAK PENTING? | Peringatan sedih dan emosi

30.04.2023
Dalam Hadis Shahih Bukhari dan Muslim disebutkan, "Siapakah orang yang paling utama mendapat perlakuan yang baik?", Nabi menjawab, "Ibumu". "Sesudah itu?" Nabi mengatakan, "Ibumu". "Lalu setelah itu?". Nabi sekali lagi menegaskan, "Ibumu". "Kemudian?". Baru Nabi mengatakan, "ayahmu".
203
8
0

PERINGATAN DARI AL-QURAN | Bahagian 2

27.03.2023
Al-Quran adalah Kalamullah, dan merupakan panduan kehidupan bagi seluruh umat manusia. Di dalamnya terdapat pelbagai bentuk peringatan sama ada dalam nada tegas ataupun lembut. Sesungguhnya Al-Quran telah diturunkan untuk orang-orang yang berfikir, maka hayatilah Al-Quran dengan hati yang tawadduk dan jiwa yang penuh taqwa.
73
3
0

IMAM SHAMIL: Singa Dagestan Yang Pertama

19.03.2023
Khabib Nurmagomedov dan Islam Makhachev, dua tokoh sukan yang sangat terkenal dalam arena MMA, berjaya mengharumkan nama Dagestan di atas pentas dunia. Namun begitu, umat Islam telah kian lama kenal dengan daerah di pegunungan Kaukasus ini, bukan kerana sukan MMA, tetapi kerana masyarakat Islamnya, dan juga seorang tokoh perjuangan yang disegani. Selama 25 tahun, tokoh Islam ini telah berjaya menahan serangan demi serangan daripada tentera Rusia, yang bercita-cita untuk menawan daerah Kaukasus, sekaligus membuka jalan dari Eropah Timur, menuju ke Timur Tengah dan Baitul Maqdis. Beliau merupakan seorang pemimpin yang mahir dalam kepimpinan, seorang pahlawan digeruni musuh, dan juga seorang ulama terpelajar malah terkenal dengan sifat ‘alimnya. Beliau dikenali sebagai Imam Shamil Al-Daghestani RA, dan antara tokoh Islam agung pada abad ke 19, disanjungi pengikutnya dan dihormati musuhnya.
132
6
0

PUNCA KRISIS ILMU DUNIA ISLAM | Dr Syed Ali Al-Attas

17.02.2023
Perbincangan ilmiah antara Dr Syed Ali Al-Attas dan Paul Williams (Blogging Theology) tentang krisis ilmu yang dihadapi masyarakat Islam zaman ini.
174
6
0

SIRI PERINGATAN DAN AMARAN DI DALAM AL QURAN | PART 1

15.02.2023
“DAN PELIHARALAH DIRIMU DARI PADA BENCANA YANG TIDAK KHUSUS MENIMPA ORANG-ORANG YANG ZALIM SAJA DI ANTARA KAMU.” – Surah Al Anfal, Ayat 25
69
4
0

PELAMPAU AGAMA TIADA TEMPAT DALAM MASYRAKAT MADANI

09.02.2023
Al-Wasatiyyah. Satu konsep yang diperjuangkan Universiti Al-Azhar Asy-Syarif, terbukti berjaya mendepani cabaran pemikiran ekstremisme dan keganasan. Konsep ini selari dengan seruan al-Quran, untuk melahirkan masyarakat Madani, khususnya di Malaysia yang terbina atas sebuah masyarakat majmuk. Pemikiran Islam selama ini dipengaruhi oleh dua kubu pemikiran yang saling bertentangan, yakni antara kelompok liberal dan kubu fundamental. Di sinilah konsep Wasatiyyah muncul sebagai satu manhaj, untuk mencari jalan yang sederhana. Amalan konsep Islam sederhana ini harus dimunculkan ke hadapan, dalam konteks mencapai kedudukan sebagai negara Madani. Ini kerana ia lebih menjanjikan jalan damai, serta tidak terjebak kepada fahaman taksub antara dua kubu liberal dan fundamental.
123
5
1

AMALAN TERBAIK BULAN RAMADAN | Mufti Menk

01.02.2023
Tidak lama lagi, kita akan bertemu kembali dengan bulan Ramadan, bulan penuh dengan rahmat Allah SWT dan dibukakan pintu-pintu keampunan. Dengarkan nasihat menyentuh hati tentang Ramadan oleh Mufti Menk.
62
3
0

TRANSGENDER DAN ISLAM | Bahagian Akhir

31.01.2023
Dalam isu LGBT, kita boleh lihat dengan jelas sikap hipokrasi kaum liberal, yang menyuruh masyarakat menerima LGBT. Tetapi mereka langsung tidak mahu menerima pemikiran dan cara hidup orang-orang Islam dan orang beragama lain.
45
1
1

TRANSGENDER DALAM ISLAM | Bahagian 2

18.01.2023
Pemikiran Liberalisme tentang jantina membawa fahaman yang mengancam asas Shariah dan mengelirukan masyarakat.
82
2
0

ALLAH MENERIMA LELAKI MUDA INI | Kisah Inspirasi dan Motivasi Islam

10.01.2023
Allah SWT menerima pengorbanan lelaki muda ini. Sebuah kisah inspirasi menyayat hati, petikan daripada syarahan Syeikh Assimal Hakeem.
95
3
1

MENGEJAR KEKAYAAN

09.01.2023
Mengejar kekayaan yang hakiki.
77
3
0

DUNIA SUDAH TUA | Adakah kita bersedia?

02.01.2023
Kita percaya dan yakin bahawa tanah runtuh yang berlaku di Batang kali yang telah mengorbankan 24 orang serta ancaman banjir di daerah pantai timur yang kita sedang hadapi kini menuntut kita untuk berfikir dengan penuh kecerdasan batiniah, atau dengan mata hati.
87
5
1

PEMIMPIN RUWAIBIDHAH: Zaman yang Diperingatkan Rasulullah

09.12.2022
Politik tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan setiap manusia, bahkan diutamakan bagi seseorang yang yakin atas kemampuannya dalam mengembangkan amanah. Di negara kita ini, telah pun selesai majlis angkat sumpah kerajaan baru iaitu kerajaan perpaduan. Pelantikan baru selepas pilihan raya tidak terhad kepada jemaah menteri, ia juga meliputi pelantikan jawatan terpenting lain di dalam kerajaan kita. Pelantikan yang salah boleh membawa masalah kepada negara dan menyebabkan terjadinya krisis. Dan yang paling ditakuti jika amanah atau urusan itu tidak dipegang oleh orang yang mempunyai kemampuan dan ahlinya, maka suatu urusan tersebut akan hancur dan akan merosakan negara. “Jika urusan diserahkan bukan kepada ahlinya, maka tunggulah kehancuran itu.”
123
7
0

PERDANA MENTERI MALAYSIA KE 10 - Siapakah yang layak?

20.11.2022
Pilihan Raya Umum ke 15 telah menyaksikan keputusan parlimen tergantung, dan kini berlaku perbincangan di antara gabungan-gabungan politik tanah air. Rakyat Malaysia masih tertanya-tanya gabungan manakah yang akan berjaya mencapai persetujuan untuk menerajui negara untuk 5 tahun akan datang, sekaligus meletakkan calon mereka sebagai perdana menteri Malaysia ke 11. Kuasa memilih perdana menteri sudah bukan di dalam tangan kita sebagai pengundi, oleh itu kita kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah, untuk meneliti siapakah yang paling layak untuk memimpin negara kita.
288
7
3

Politik TOKSIK - Lensa Dhomir menjelang PRU 15

18.11.2022
Sering kita dengar tentang ahli keluarga yang toksik, boss tempat kerja yang toksik dan rakan-rakan yang toksik. Namun dalam kehangatan pilihan raya umum ke 15 kita disajikan dengan permainan politik toksik. Permainan ini bukanlah sesuatu yang baru, kerana mengikut acuhan politik Machiavelli, seorang ahli politik harus bersedia untuk buat apa sahaja untuk merampas kerusi kekuasaan.
32
3
1

Tuan PUNAHSIHAT Politik - Siri Lensa Dhomir menjelang PRU 15

16.11.2022
Hanya seorang pengundi naif yang akan percaya bahawa ahli politik tidak dikelilingi kroni. Berlindung di bawah panggilan ‘penasihat’, kebanyakan mereka hanya hidup untuk mencari keuntungan, sama ada dari sumber-sumber yang halal atau tidak. Penasihat sebegini bukan saja berlegar dikalangan pemimpin blok kerajaan, tetapi juga wujud di blok pembangkang. Jadi janganlah kita sibuk menunjuk ke pihak lawan, sedangkan kita pun menyokong amalan yang sama.
163
6
0

Tuhan, Aku Tak Pantas Masuk SyurgaMu

15.11.2022
Sebuah nukilan.
87
4
0

3 GODAAN KEKUASAAN - Siri LENSA DHOMIR menjelang PRU 15

14.11.2022
Antara perkara yang sering kita lihat dalam musim pilihan raya adalah adegan menuding jari, baik dari gabungan parti A mahupun gabungan parti B atau C. Masing-masing menyalahkan pihak lawan, supaya parti mereka dilihat sebagai hero dan juara rakyat. Yang peliknya, tiada satu suara pun yang mampu bertanggungjawab dan akur bahawa mereka pernah tersilap.
37
3
0

MUSYAWARAH MEMILIH PEMIMPIN - Siri Lensa Dhomir Menjelang PRU 15

09.11.2022
Setiap kali menjelang pilihan raya umum, kita memerhati pertelingkahan, perbahasan, kutukan dan pembohongan dilempar antara bakal-bakal pemimpin negara kita ini. Malah, permusuhan antara mereka terbawa-bawa oleh penyokong tegar mereka, hingga menjejaskan keharmonian antara masyarakat, sekaligus menutup rapat pintu perbincangan. Sedangkan Islam jelas meletakkan prinsip musyawarah dalam menentukan calon pemimpin yang hendak dipilih dalam politik. Ia merupakan kesepakatan menyokong sesuatu keputusan yang telah dibuat. Setiap orang berhak mengeluarkan pendapat dan pandangan sebelum sesuatu keputusan dibuat kerana apabila ia sudah menjadi keputusan, pematuhannya akan menjadi satu tanggungjawab.
178
3
0

Pencerahan Qalbu - Pendekatan Ahli Sunnah Wal Jamaah Jamaah dalam Mempertahankan Akidah

01.11.2022
Program perkongsian ilmiah yang menampilkan penceramah pakar dari UIA, Dr Abdul Salam bin Muhammad Shukri. Sama-sama kita sebarkan, SUBSCRIBE channel kami dan SHARE kepada kenalan-kenalan anda untuk manfaat kita bersama, Insha-Allah.
78
7
0

POLITIK MEMECAH-BELAHKAN UMMAH?

22.10.2022
Assalamualaikum, dan selamat kembali ke Dhomir TV. Perselisihan antara umat Islam bukannya tidak dijelaskan dalam al-Qur’an. Banyak ayat yang menjelaskan sebab yang mendorong konflik dan perselisihan dalam tubuh umat Islam. Surah Al-Maidah ayat 14 mengatakan bahawa perpecahan itu terjadi akibat kurangnya pengetahuan umat Islam. Kurangnya pengetahuan menjadikan umat Islam terjeremus dalam kehidupan yang jumud, tidak mengiktiraf pendapat yang berbeza walaupuan ia dibenarkan, jika tidak melibatkan perkara-perkara yang sudah ada ketentuan yang jelas dalam al-Qur’an dan Hadis. Akibat budaya jumud ini, maka tidak terbuka jalan kepada ‘ijtihad’ atau perbincangan secara bermakna, untuk kesimpulan bersama dalam perkara-perkara yang diselisihkan.
355
7
2

MESRA AL HIKAM | Dokmentari Sejarah Tok Selehor, Pelopor Maulidur Rasul

12.10.2022
Tok Selehor atau Tok Selehong, nama lengkapnya ialah Abdur Rahman bin Utsman bin Muhammad Amin. Ulama’ Kelantan ini lahir di Kampung Lubuk Jong, tahun 1289 H/1872 M, mati pada malam Khamis, 18 Zulkaedah 1353 H/20 Februari 1935 M. Beliau diasuh dan dibesarkan di kampung itu dengan suasana asli mandian air sungai Selehor yang tenang. Zuhud Tok Selehor bukan hidup merempat tanpa harta, tetapi Tok Selehor mempunyai pelbagai peralatan dan harta untuk kemudahan hidup dan perjuangan. Demikian dengan sifat warak dan tawadhuk, bukan Tok Selehor pisahkan dirinya daripada masyarakat dan tidak perduli alam sekeliling, sebaliknya beliau terjun ke tengah masyarakat dan mendekatan mereka dalam usaha dakwah dan membantu kebajikan. Saksikan Dokumentari istimewa MESRA AL-HIKAM, mengisahkan tentang kehidupan Tok Selehor yang sangat menarik dan mengayakan ilmu pengetahuan.
3682
94
5
Load more...

Baca topik

Terkini


TEMPAT NYAMAN TAMAN BACAAN MASA DEPAN ANDA-JOM KITA MENULIS!!! dhomir.com ingin mengajak dan memberi ruang kepada para penulis khususnya penulisan yang berkaitan dgn agama Islam secara mendalam dan sistematik.Jika anda ingin mencurahkan isi hati mahupun pandangan secara peribadi dhomir.com adalah tempat yang paling sesuai utk melontarkan idea. Dengan platform yang sederhana, siapa sahaja boleh menulis, memberi respon berkaitan isu-isu semasa dan berinteraksi secara mudah.Anda boleh terus menghantar sebarang artikel kepada alamat email:dhomir2021@gmail.com.Sebarang pertanyaan berkaitan perkara diatas boleh di hubungi no tel-019-3222177-Editor dhomir. com