101 videos 122460 views 1500 subscribers
Dhomir TV
Assalamualaikum, dan selamat kembali ke Dhomir TV. Objektif kami adalah untuk menghidupkan kembali penyatuan ummah, supaya Islam bangkit semula seperti zaman-zaman Golden Age. Kami percaya bahawa dengan kesatuan ini, barulah umat Islam dihormati dan disegani oleh seluruh dunia. Subscribe channel kami: https://www.youtube.com/DhomirTV?su... Kunjungi website: https://www.dhomir.com Jadi ahli Patreon kami di: https://www.patreon.com/dhomirtv Di samping itu, kami juga mahu membuka minda ummah supaya mengurangkan pertengkaran tentang perkara furuq, dan lebih fokus kepada pembangunan insan dan minda. Sebarang pertanyaan boleh melalui email - dhomirtv@gmail.com
Uploads
  • ENSLIKLOPEDIA DHOMIR
  • INSPIRASI DAN MOTIVASI
  • LENSA DHOMIR
  • FILEM PENDEK
  • SEJARAH ISLAM TERSEMBUNYI
  • AGENDA AKHIR ZAMAN

ADAB - Antara Raja dan Rakyat

03.03.2024
Sopan-santun, tatasusila, budi bahasa, adat atau kebiasaan yang penuh hormat, disebut sebagai adab. Makna adab menurut Kamus Dewan antara lain ialah tingkah laku serta tutur kata yang halus (sopan), budi bahasa, dan budi pekerti yang halus. Kita tidak bimbang apabila penggunaan kata adab diganti dengan kata lain, seperti akhlak, budi pekerti, moral, etika dan lain-lain. Tetapi yang merisaukan cakupan daripada maknanya makin pupus atau ditelan globalisasi yang melanda dunia. Sehingga ada sesetengah orang sanggup mengungkapkan perkataan tidak sesuai dengan budaya orang melayu khususnya dalam hubungan raja dengan rakyat.Kemudian mengkelaskannya sebagai perkataan baik. Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah beberapa hari yang lepas menzahirkan rasa amat dukacita baginda dengan kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang memberi peringatan kepada Raja-Raja Melayu. Dari sudut budaya, orang Melayu yang sentiasa menghormati dan memelihara adab ketika menyuarakan pandangan dan nasihat kepada Raja-raja Melayu. Kenyataan Tan Sri Hadi bukan sahaja mengelirukan malah boleh membawa kegelisahan, yang akhirnya boleh menjurus kepada perpecahan kepada perpaduan umat Islam khususnya di kalangan orang Melayu di negara ini.
998
9
18

Berpuasa Dengan Cinta

01.03.2024
Menjelang kedatangan bulan mulia Ramadhan, setiap muslim pasti tertanya apakah langkah mantap yang perlu dilakukan, sebagai persediaan. Namun, tidak ramai yang memikirkan tentang adanya rintangan, yang menghalang seseorang untuk mencapai atau menikmati Ramadhan sepenuhnya. Rintangan yang dimaksudkan itu, ada di antaranya yang merupakan persyaratan yang berdimensi wahyu, dan ada pula yang berdimensi sosiologi. Rintangan dalam bentuk persyaratan adalah apa yang dinyatakan dalam hadis nabi bahawa Allah tidak akan menerima puasa seseorang yang belum saling memaafkan antara ia dengan orang tuanya. Selagi belum mendapat keridhaan dari orang tuanya atas kesalahan yang dibuat dimasa lalu maka puasanya tidak akan diterima Allah. Demikian juga dengan suami-isteri jika masih ada dendam kesumat dan tidak saling bermaafan maka merka hanya sekadar menahan lapar dan dahaga. Demikian juga dengan jiran, adik-beradik sahabat perlu bermaaf maafan.
225
3
1

SERIGALA BERBULU KAMBING

28.02.2024
KETIKA masa kecil menjelang waktu tidur, seorang anak diceritakan tentang serigala, musang dan ayam. Isinya berkisah tentang kelicikan serigala dan musang yang menipu, dan ayam yang hendak dimakannya. Kisah tersebut merupakan susunan nasihat yang penuh makna, agar selalu berwaspada pada manusia yang bersifat licik. Melalui cerita tersebut, pesannya menukilkan berbagai tipuan yang dilakukan makhluk untuk menutupi nafsu serakah dan kekejaman yang sebenar. Karakter manusia yang demikian perlu diwaspadai dan diantisipasi. Di dalam sebuah hadis qudsi, Rasulullah SAW pernah bersabda: “Allah Ta’ala berfirman, sungguh telah benar-benar Aku ciptakan makhluk yang lisannya lebih manis dari madu. Namun, qalbunya lebih pahit dari kesabaran. Maka Aku bersumpah dengan diriku, pasti akan Aku timpakan kepada mereka fitnah yang menjadi-kan orang-orang yang telah dewasa tidak boleh menghindar. Apakah mereka hendak menipu-Ku atau mereka hendak berbuat lancang pada-Ku?” (HR. at-Tirmidzi). Demikian jelas dan pasti ancaman Allah terhadap manusia yang munafik. Al-Munawi menjelaskan bahwa secara tersurat, hadis ini menjelaskan karakter manusia yang suka menipu, tetapi pada zahirnya bertopengkan kebaikan supaya memperoleh sanjungan (riya'), sum’ah, dan menutupi sifat buruk lainnya. Mereka memakai baju bulu kambing yang kasar agar dinilai zuhud. Tutur katanya manis, hanya sebatas menutupi cintanya terhadap kenikmatan dunia. Sementara sebenarnya ia sangat benci dan memusuhi pemilik kejujuran. Pada dirinya telah dipenuhi sifat haiwan, serta hasrat keserakahan yang menggunung.
639
11
0

Sambutan Hari Lahir di KUBUR

27.02.2024
Beberapa hari yang lepas, mantan Menteri di jabatan Perdana menteri (Hal Ehwal agama) Datuk Seri zulkifli mohamad Al-Bakri menasihati umat Islam agar tidak melakukan upacara-upacara yang bertentangan dengan syariat, seperti mengadakan majlis makan minum bagi mengingati kematian, sambil menyanyikan lagu selamat hari lahir di kubur. Sememangnya amalan menziarah tanah perkuburan merupakan suatu amalan yang lazim dan menjadi tradisi turun-temurun masyarakat kita. Namun menurut beliau menjamu makan kepada anak yatim dan juga fakir miskin lebih besar manfaat kepada si pelaku selain memohon ampun kepada anak yang meninggal dunia, berbanding membawa kek dan menyanyikan lagu selamat hari lahir di kubur. Mengimbau kepada sunnah dan sirah Nabi SAW, Rasulullah sentiasa menziarah kubur untuk memberi syafaat kepada ahli kubur dengan doa, atau mengambil faedah untuk mengingati kematian dan muhasabah diri. Bahkan kita sendiri diajar untuk berdoa, agar diselamatkan daripada azab kubur. Dari Saidina Umar RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya mayat itu pasti akan disiksa kerana tangisan oang-orang yang hidup.” (HR Bukhari dan Muslim)
1814
13
3

Ensiklopedia Dhomir | Mendekati Jamaah Tabligh

24.02.2024
Jemaah Tabligh merupakan komponen dakwah yang signifikan dalam menyebarkan dan mengembangkan ajaran Islam di Malaysia. Penyertaan sebahagian Muslim Melayu dalam gerakan Tabligh pada tahun 1970-an memberi petunjuk bahawa kedudukan Islam mula diberi perhatian secara meluas berbanding tahun sebelumnya. Namun, tidak banyak penulisan dan yang membincangkan sejarah, peranan tabligh kepada masyarakat, isu semasa, cabaran yang dihadapi oleh Jemaah Tabligh dan saranan kepada golongan tabligh dalam menggerakkan dakwah dari era 1970-an hingga kini. Sejarah Jama'ah Tabligh bermula di India, dan didirikan oleh Syeikh Muhammad Ilyas (1303-1363H) dan anaknya, Syekh Muhammad Yusuf Al-Kandahlawi. Syeikh Muhammad Ilyas telah menulis sebuah kitab berjudul Malfudhat Ilyas, sedangkan Syekh Muhammad Yusuf menulis kitab Hayat Ash-Shahabah. Jama'ah ini memiliki cabang di seluruh penjuru dunia. Dasar pemikiran mereka adalah menyampaikan dakwah Islamiyah ke semua orang, berkomunikasi dengan seluruh lapisan masyarakat, dan mengadakan perjalanan ke negara-negara Islam untuk berdakwah. Selain itu, juga menyampaikan dakwah Islamiyah sesuai dengan tuntunan Rasulullah SAW dan para sahabat dengan tujuan menyebarkan agama Islam secara langsung dengan masyarakat, serta berbicara dengan orang awam dengan bijaksana, lemah lembut dan penuh harapan. Jamaah Tabligh mendorong orang awam untuk meninggalkan kenikmatan-kenikmatan duniawi dan menggunakan kurniaan jasmani untuk memperoleh kenikmatan iman.
434
22
1

Bahaya Istidraj

21.02.2024
Diri yang terlupakan kerana angan-angan, juga asyik dengan apa yang ada dalam kesenangan nikmat yang pelbagai. Sedang sedikit demi sedikit sedang menghampiri jurang Jahannam. Nauzubillah. Itulah gambaran ringkas tentang Istidraj. Janganlah kita terpedaya dengan diluaskannya rezeki harta benda, kekuasaan dan bangunan oleh Allah SWT, melalui jalan kebatilan. Berapa nilai kerajaan yang ujungnya adalah api neraka? Apa artinya istana besar dan megah apabila beberapa hari sesudahnya ia hancur dan runtuh? Apa makna seseorang hidup dalam puncak kenikmatan dan kesejahteraan, apabila pada akhirnya ia kekal di neraka Saqar?
293
4
2

"BLACK FRIDAY" - Implikasi & Respons

15.02.2024
Pada hari Jumaat, 9 Februari 2024, keluarnya keputusan Mahkamah Persekutuan bagi Kes Nik Elin Zurina dan Kerajaan Negeri Kelantan. Reaksi orang ramai menunjukkan lahirnya kekeliruan untuk memahami hakikat apa sebenarnya yang berlaku di sebalik keputusan ini. Di dalam era penyebaran maklumat yang terlalu pantas ini, umat Islam khususnya dalam negara juga perlu berkemampuan untuk melihat sebuah isu, tanpa prejudis politik dan agenda pihak-pihak berkepentingan. Kita harus meneliti dan huraikan apakah yang menjadi keputusan Mahkamah Persekutuan sebenarnya yang berlangsung pada 9 Februari.
1670
11
1

BOSNIA - Secebis Sejarah yang Dilupakan

13.02.2024
Antara tabiat buruk manusia adalah sifat pelupa, lebih-lebih lagi tentang peristiwa sejarah yang pernah menimpa umat Islam. Keganasan terorisme yang dilaksanakan rejim Zionis Israel ke atas umat Islam Palestine, sebenarnya mengingatkan seluruh ummah sedunia, tentang genosid yang dilakukan puak Serb, di Bosnia-Herzegovina. Untuk memahami keganasan yang sedang berlaku di Palestine, perlu memahami pertempuran agama yang berlaku di Bosnia, antara tahun 1992 hingga 1995 dahulu. Perang pemusnahan yang dilancarkan oleh Serbia terhadap umat Islam Bosnia, di mana kira-kira 200 ribu orang Islam gugur syahid, 60 ribu wanita, ibu, kakak dan adik-adik seagama dirogol, dan hingga 2 juta muslim Bosniak dan bangsa Croat terpaksa menjadi pelarian.
146
3
0

ANTARA KEADILAN, CINTA DAN HUKUMAN - Pengampunan DS Najib Razak

10.02.2024
Ulama besar Ibn al Qayyim al Jauziyah menyatakan: “Kerana cinta dan demi cinta langit dan bumi diciptakan dan atas dasarnya makhluk diwujudkan. Demi cinta seluruh planet dan dengannya pula semua bergerak mencapai tujuannya. Dengan cinta semua jiwa meraih harapannya.” Bermaaf-maafan adalah amalan belas kasihan yang merupakan aktiviti hati pada tahap ihsan. Ihsan, menurut Imam al-Ghazali RH, lebih tinggi daripada keadilan. Waris mangsa pembunuhan boleh menuntut pembunuh itu dihukum dengan nyawanya. Ini adalah keadilan. Tetapi waris boleh memilih untuk mengampuni pembunuh dengan cara ihsan, rahmat. Dalam kes kesalahan terhadap individu, pengampunan boleh dilaksanakan oleh mangsa atau warisnya. Tetapi dalam kes kesalahan yang dilakukan terhadap masyarakat, pengampunan boleh dilaksanakan oleh Raja selaku pemimpin, sebagai air mata belas kasihan. Seperti yang disebutkan di atas, Yang Di-Pertuan Agong bersetuju untuk meringankan hukuman, sebagai aktiviti hati dan jiwa, tindakan peribadi yang hanya bertanggungjawab kepada Tuhan.
243
5
1

Percakapan Nabi SAW di SIDRATUL MUNTAHA

08.02.2024
Peristiwa Mikraj Nabi Muhammad SAW dari Masjid al-Aqsa ke Sidratul Muntaha pada 27 Rejab, dalam waktu yang amat cepat merupakan peristiwa “keajaiban dan kekaguman” yang mengundang reaksi hebat dari kalangan kafir Quraisy ketika itu. Menurut satu riwayat, dari Masjidil Aqsa, Nabi SAW mi'raj menghadap Allah SWT ke Sidratul Muntaha. Ini semua terjadi di bawah bimbingan Allah SWT dan taufik-Nya. Malah pada zaman ini pun golongan empirisme dan rasionalis, masih mempersoalkan bagaimana mungkin lingkungan cakerawala yang menjadi laluan Muhammad tidak mengakibatkan gesekan-gesekan panas yang membakar tubuhnya? Bagaimana mungkin ia dapat melepaskan diri dari daya graviti bumi?
2984
75
3

ISRA' MI'RAJ & Pembebasan Baitul Maqdis

05.02.2024
Tahukah anda bahawa peristiwa israk mikraj, mengandungi beberapa isyarat yang besar dan penting kepada Rasulullah SAW, dan umat Islam secara keseluruhannya. Isyarat-isyarat ini wajar difahami dan dijadikan pedoman dalam kita mendepani hakikat penjajahan zionis di Palestine pada hari ini. Peristiwa Israk dan Mikraj yang diabadikan di dalam al-Quran merupakan satu proses pengukuhan dan penyucian kerohanian. Perjalanan Nabi Muhammad SAW naik ke Sidratul-Muntaha, bahkan melampauinya, serta kembalinya ke Mekkah dalam waktu sangat singkat, merupakan tantangan terbesar sesudah Al-Quran diturunkan kepada umat manusia. Israk dan mikraj adalah pemberian keistimewaan kepada Nabi, sebagai Rasul Allah lain dari para rasul-rasul sebelumnya. Peristiwa ini sangat dahsyat dan menggoncang iman para muslimin. Pada ketika yang sama, memberi gambaran kepada situasi manusia, di akhirat nanti.
372
7
0

KEMARAU & KELAPARAN - Tanda Akhir Zaman

02.02.2024
Institut penyelidikan air Malaysia, NAHRIM, telah membuat kajian dan unjuran bagi keterjaminan air dalam negara. Mengikut kajian, dijangkakan bahawa kemarau yang sangat melampau akan bermula, pada tahun 2025 hingga 2030. Jika kemarau panjang ini berlaku, maka ia akan memberi kesan yang sangat besar ke atas sumber air mentah, dengan penyusutan paras air sungai dan empangan, sekaligus mengurangkan bekalan air mentah untuk kegunaan. Kemarau sebegini sudah tentu akan menjejaskan sektor pertanian, dan impak awal yang akan berlaku adalah krisis bekalan beras. Krisis ini bukan sahaja melanda dalam negara, malah menjejaskan negara-negara pengeluar beras terbesar dunia seperti India, Thailand dan Indonesia. Hadis berkenaan ketiadaan makanan ketika munculnya Dajjal, diriwayatkan oleh Imam Ibn Majah dalam Sunannya daripada Abu Umamah, maksudnya: وَإِنَّ قَبْلَ خُرُوجِ الدَّجَّالِ ثَلَاثَ سَنَوَاتٍ شِدَادٍ يُصِيبُ النَّاسَ فِيهَا جُوعٌ شَدِيدٌ يَأْمُرُ اللَّهُ السَّمَاءَ فِي السَّنَةِ الْأُولَى أَنْ تَحْبِسَ ثُلُثَ مَطَرِهَا وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ ثُلُثَ نَبَاتِهَا ثُمَّ يَأْمُرُ السَّمَاءَ فِي الثَّانِيَةِ فَتَحْبِسُ ثُلُثَيْ مَطَرِهَا وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ ثُلُثَيْ نَبَاتِهَا ثُمَّ يَأْمُرُ اللَّهُ السَّمَاءَ فِي السَّنَةِ الثَّالِثَةِ فَتَحْبِسُ مَطَرَهَا كُلَّهُ فَلَا تُقْطِرُ قَطْرَةً وَيَأْمُرُ الْأَرْضَ فَتَحْبِسُ نَبَاتَهَا كُلَّهُ فَلَا تُنْبِتُ خَضْرَاءَ فَلَا تَبْقَى ذَاتُ ظِلْفٍ إِلَّا هَلَكَتْ إِلَّا مَا شَاءَ اللَّهُ قِيلَ فَمَا يُعِيشُ النَّاسُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ قَالَ التَّهْلِيلُ وَالتَّكْبِيرُ وَالتَّسْبِيحُ وَالتَّحْمِيدُ وَيُجْرَى ذَلِكَ عَلَيْهِمْ مُجْرَى الطَّعَامِ “Sesungguhnya sebelum keluarnya Dajjal terdapat 3 tahun yang sukar. Manusia akan ditimpa dengan kelaparan yang dahsyat. Allah memerintahkan langit pada tahun yang pertama untuk menahan 1/3 dari hujan dan Allah memerintahkan bumi untuk menahan 1/3 dari tumbuh-tumbuhan. Lalu Allah memerintahkan langit pada tahun yang kedua untuk menahan 2/3 dari air hujan dan menyuruh bumi untuk menahan 2/3 dari tumbuhan. Kemudian Allah memerintahkan langit pada tahun yang ketiga untuk menahan kesemua air hujan sehingga tiada setitis air hujan dan menyuruh bumi untuk menahan keseluruhan tumbuhan maka tidak ada tumbuhan hijau yang tumbuh. Tidak adalah sesuatu yang memiliki kuku melainkan binasa kecuali mereka yang diinginkan oleh Allah. Lalu ditanya: “Bagaimanakah manusia akan hidup pada waktu itu?” Nabi bersabda: “Dengan tahlil, tasbih, tahmid dan ke semua itu akan menjadi seperti makanan buat mereka.” - (Riwayat Ibn Majah)
470
8
0

TUN DAIM ZAINUDDIN - Keadilan atau Dendam?

30.01.2024
Abdullah bin ‘Amru bin al ‘Ash RA berkata; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud; "Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil, kelak disisi Allah ditempatkan diatas mimbar dari cahaya, ialah mereka yang adil dalam hukum terhadap keluarga dan apa saja yang diserahkan (dikuasakan) kepada mereka." (HR Muslim) Dalam melaksanakan syariat Islam, Rasulullah SAW tidak pernah membezakan di antara sesama manusia samada ahli keluarganya, kaum kerabatnya, sahabat-sahabatnya mahupun golongan yang berpengaruh atau sebaliknya. Baginda berlaku adil di setiap masa, dan dalam semua perkara. Kerana salah satu bahagian pada takwa, adalah untuk menegakan keadilan. Seperti mana firman Allah dalam surah Al-Maidah ayat 8, yang bermaksud; “Hendaklah kamu berlaku adil, kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa.” - (Al-Maidah ayat 8) Penegakan keadilan merupakan misi sosial para nabi, dari Nabi Adam AS hingga Nabi Muhammad SAW. Al-Quran banyak sekali membincangkan soal keadilan dengan bahasa–bahasa yang keras. Keadilan itu adalah Sunnatullah, iaitu hukum Allah SWT yang menjamin tegaknya sebuah masyarakat. Keadilan juga menjamin kelestarian masyarakat, sedangkan kezaliman adalah jaminan bahawa sesebuah masyarakat itu menuju kehancuran.
2566
17
34

MAZHAB IBLIS

23.01.2024
Kegagalan para pemimpin dan ulama dalam fungsi mereka untuk mengurus negara, boleh mendatangkan kehancuran sesebuah negara, sekaligus membawa kepada jatuhnya tamadun Islam. Namun, perlu diingatkan juga bahawa kritikan dan teguran wajib diiringi dengan adab yang tinggi. Rasa tidak puas hati dan marah, tidak boleh dijustifikasikan dengan cacian, kerana ia menunjukkan kelemahan seseorang dalam mengawal nafsu, dan menonjolkan kejahilan.
240
6
0

Malaysia di Ambang Kehancuran? Bhg. II

20.01.2024
Sejak mencapai kemerdekaan, negara Malaysia yang berdaulat dikenali sebagai sebuah negara contoh, di mana masyarakat majmuk dapat hidup dalam harmoni di bawah naungan agama Islam. Negara-negara timur tengah, serta negara Islam Eropah timur, acap kali memberi pujian setinggi-tingginya kepada negara ini, dan melontarkan kata-kata positif terhadap pengurusan dan budaya rakyat Malaysia. Namun apabila kita mengambil perspektif dari dalam negara, situasinya amat berbeza. Keharmonian yang menjadi batu asas kepada kestabilan negara semakin hilang, dan diambil-alih oleh ketidakpercayaan, perasaan iri hati, hilangnya rasa hormat dan adab, baik antara rakyat marhaen dan para penguasa. Ianya semakin terserlah, apabila kita lihat kepada situasi politik Malaysia, pada hari ini. Kutuk-mengutuk, keji-mengeji, lontaran fitnah, telah menjadi darah daging bagi umat Islam dalam negara, baik dari penyokong, maupun ahli politik. Jika situasi sebegini berterusan, apakah kesudahannya tanah-air kita ini? Dan apakah penawar bagi penyakit kronik yang kita hadapi sekarang?
353
9
3

Negara Malaysia Di Ambang Kehancuran? - Bhg. I

19.01.2024
Masalah pertama dan sangat penting pada diri ummah adalah tentang kemunduran kaum muslimin akibat perpecahan sesama muslim. Kemudian diiringi oleh kegagalan dan terlepasnya kepimpinan umat Islam terhadap banyak bangsa. Dan terakhir adalah tersisihnya, mereka dari arena kehidupan dan amal. Tergulingnya pemerintah dan kerajaan serta jatuhnya raja-raja adalah kejadian yang sering terjadi dalam sejarah bangsa. Sejarah mencatat banyak pusat-pusat peradaban dan Ilmu pengetahuan mahupun pemerintahan dan politik yang berubah menjadi gelanggang pertarungan, keruntuhan moral, kekacauan pemerintahan dan kebiadaban penguasa.
640
12
1

Kisah Khalifah Harun Al-Rashid dan Bahlul di kubur

16.01.2024
AMBILLAH PELAJARAN, WAHAI ORANG YANG BERAKAL Dihikayatkan bahawa ada seorang lelaki yang dianggap gila bernama BAHLUL pada masa pemerintahan khalifah Bani Abbasiyyah, Harun Al-Rashid.
268
5
0

KELEMAHAN INSTITUSI ULAMA MALAYSIA

13.01.2024
Ulama. Seorang yang ahli dalam ilmu pengetahuan agama Islam. Dengan ilmu pengetahuan yang dimilikinya, seorang ulama memiliki rasa takwa, takut dan tunduk kepada Allah SWT. Ulama diakui masyarakat sebagai cendekiawan yang memegang autoriti dalam hal pengetahuan agama Islam. Hari ini, kita dapati berlakunya krisis yang melanda kepimpinan negara. Salah satunya disebabkan kurang berkesannya peranan dan fungsi ulama bagi menasihati umara’. Sebagai golongan yang dihormati dan dipandang tinggi dalam sebuah negara Islam, ulama’ sepatutnya memainkan peranan besar bagi menasihati pemimpin negara, ketika ia dilihat menyimpang dari jalan hakiki. Imam al-Ghazali menekankan pesan keadilan kepada para penguasa. Yang menakjubkan beliau lebih dahulu mengkritik para ulama sebagai biang kerusakan rakyat dan penguasa. Paling tidak dua kali beliau menyebutkannya dalam kitab Ihya’ Ulumuddin. Pertama, Ihya’ Juz 2 halaman 238: ما فسدت الرعية إلا بفساد الملوك وما فسدت الملوك إلا بفساد العلماء "Tidaklah terjadi kerusakan rakyat itu kecuali dengan kerusakan penguasa, dan tidaklah rusak para penguasa kecuali dengan kerusakan para ulama." Kedua, Ihya’ Juz 2 halaman 357: فساد الرعايا بفساد الملوك وفساد الملوك بفساد العلماء وفساد العلماء باستيلاء حب المال والجاه ومن استولى عليه حب الدنيا لم يقدر على الحسبة على الأراذل فكيف على الملوك والأكابر والله المستعان على كل حال “Maka kerosakan rakyat itu kerana kerosakan penguasa, dan rosaknya penguasa itu kerana rosaknya para ulama. Dan rosaknya para ulama itu kerana kecintaan pada harta dan kedudukan. Sesiapa yang terpedaya akan kecintaan terhadap dunia tidak akan kuasa mengawasi hal-hal kecil, bagaimana pula dia hendak melakukannya kepada penguasa dan perkara besar? Semoga Allah menolong kita dalam semua hal.”
2147
44
7

PAX JUDAICA dan kedatangan DAJJAL

06.01.2024
Tahun baru 2024 telah pun tiba, dan dengan kedatangan tahun baru maka lahirlah segala harapan positif bagi seluruh manusia, baik orang Islam, mahupun bukan Islam. Seperti biasa, dunia barat meraikannya dengan bunga api serta pesta-pesta musik dan joget yang penuh kemaksiatan. Namun kepada yang melihat dengan mata hati, dunia tetap seumpama tidak bernyawa. Kecuali di bumi Palestin, yang hidup bersinar dan memberi erti sebenar kemanusian, memalukan dunia yang penuh dengan hipokrisi. Dunia yang tunduk kepada ketuanan ‘The NEW WORLD ORDER’, lakaran Al-Masih Ad-Dajjal. 2024 hanyalah rentetan masa penguasaan dan belitan dunia oleh Dajjal, yang mahu memindahkan pusat kuasanya, menuju Baitul Maqdis. Maka pada tahun-tahun akan datang pula, adakah seluruh dunia akan jadi seperti Palestin, yang kita lihat sekarang ini?
269
6
1

Segera Gubal Undang-Undang ke atas LGBT

30.12.2023
Pada 18 Disember 2023, Vatican telah mengeluarkan dokumen yang menyatakan keputusan penting bahawa paderi Roman Katolik dibolehkan untuk menikah pasangan sejenis. Keputusan ini juga dipersetujui oleh Pope Francis, ketua paderi Vatican. Gereja Katolik mengajar bahawa tarikan sesama jenis tidak berdosa, hanya perbuatannya itu yang berdosa. Sejak pemilihannya pada 2013, Pope Francis telah cuba meyakinkan lebih 1.35 billion Katolik untuk menerima golongan LGBT dengan lebih terbuka.
437
9
0

FITNATUL WAHHABIYAH

23.12.2023
Sewaktu zaman pemerintahan Sultan Salim III (iaitu dari 1204 hingga 1222 Hijrah), banyak ujian yang menimpa umat Islam sekitar kawasan Jazirah Arabiah. Antara yang terbesar ialah munculnya gerakan Wahhabiyyah yang bermula di kawasan al-Hijaz, di mana mereka menawan al-Haramayn, dan menghalang umat Islam yang datang dari ash-Sham dan Mesir daripada menunaikan haji. Marilah kita di sini berbicara secara ringkas tentang catatan sejarah ini, kerana ianya telah disebutkan secara terperinci dalam kitab sejarah dan juga risalah-risalah yang berasingan.
125
5
7

Mengapa Salahuddin Tidak Hancurkan Jerusalem?

22.12.2023
Ketika 40 ribu tentara Perang Salib yang dipimpin Peter The Hermit menyerbu tanah suci Falastin, mereka datang dirasuk fanatisme agama yang membabi buta. Tak peduli biadab atau tidak, semua ditebas remuk redam. Jerusalem dibanjiri darah dan bangkai manusia tidak berdosa. Serangan dahsyat itu akhirnya membuat daerah Suriah dan Falastin termasuk kota suci Baitul Maqdis jatuh ke tangan tentara Salib. Kemenangan tentara Salib itu dicemar dengan kekejaman terhadap kaum Muslimin yang sama sekali tak bersalah. Kezaliman tentara Salib itu digambarkan melebihi Genghis Khan dan Hulagu Khan, ketika melibas Khilafah Abbasiyah sewaktu keruntuhan Baghdad.
189
3
0

Jejak Ilmu Bhg. I - DARUL ULUM DEOBAND

11.12.2023
Islam meletakkan ilmu dan pengajian sebagai prinsip teras, sejak awal pengasasan agama Islam, pendidikan dan pencarian ilmu telah lama menjadi tunjang masyarakat Islam dari zaman ke zaman. Menyampaikan ilmu, nilai, dan kerohanian kepada generasi. Dalam dunia yang saling berkaitan hari ini, di mana umat Islam berselerak merentasi pelbagai budaya dan geografi, peranan pendidikan Islam menjadi lebih penting dalam memupuk perpaduan di kalangan umat Islam di seluruh dunia. Siri JEJAK ILMU membawa penonton untuk meneroka sejarah dan pembangunan pendidikan Islam serta fungsinya, sebagai kekuatan penyatuan, merentasi sempadan dan perbezaan untuk mewujudkan titik persamaan bagi masyarakat Islam global. Siri pertama ini mengajak penonton untuk menyingkap satu seminari Islam termasyhur, iaitu Darul Ulum Deoband, yang terletak di Uttar Pradesh India.
436
9
1

PEMBOHONGAN DAHSYAT YAHUDI

28.11.2023
"Wahai Bani Israil! Kenangkanlah kamu akan segala nikmat yang telah Kuberikan kepada kamu dan sempurnakanlah perjanjian (kamu) denganKu, supaya Aku sempurnakan perjanjianKu dengan kamu dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu merasa gerun takut, (bukan kepada sesuatu yang lain)." - Surah Al-Baqarah, Ayat 40
286
8
0

SYARIAH ISLAM MUNDUR KEBELAKANG?

15.09.2023
Suatu ketika dahulu, seorang lelaki telah bertanya kepada pemikir besar dari Mesir, Dr. Muhammad Imarah dengan pertanyaan yang seperti mengejek. Dia bertanya, “Saya dengar anda ingin Syariat Islam ini diterapkan. Dengan menerapkan sistem perundangan Syariah, apakah anda ingin membawa kami mundur ke belakang?” Pertanyaan bernada merendahkan dan mengejek itu, Dr Imarah menjawab dengan cara yang amat menarik untuk diteliti.
213
3
0

Adakah Bank Islam betul-betul Islamik?

11.09.2023
Umat Islam di seluruh dunia telah menyedari bahawa sistem ekonomi kapitalis yang berlaku tidak memberi perkhidmatan kepada kita secara beretika. Dengan perbankan berasaskan faedah dan instrumen kewangan gaya kasino, seorang penganut yang taat tidak mempunyai pilihan selain cuba melarikan diri dari haramnya, walaupun ia menghalang kemajuan dan kemakmuran kehidupan seharian kita. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kewangan Islam telah disebut-sebut sebagai alternatif beretika. Satu cara untuk lari dari ekonomi berasaskan riba haram. Malah ada yang membentangkannya sebagai alternatif kepada kapitalisme kewangan. Rasional di sebalik produk ini adalah untuk menampung ketetapan Syariah terperinci mengenai perdagangan dan ramai cendekiawan Islam telah mengesahkan produk yang telah diterima pakai oleh institut kewangan dan kerajaan Barat. Video asal: https://www.youtube.com/watch?v=f13...
418
9
1

Rahsia Quran 200 Tahun Di Afrika

25.08.2023
Senaskah Al-Quran, yang ditulis tangan dengan kemas lebih 200 tahun lalu, - menjadi kebanggaan umat Islam Cape Town. Mereka menjaganya dengan rapi, di sebuah masjid di daerah Bo Kaap, Cape Town Afrika Selatan. Quran itu telah ditulis sendiri dari memori, oleh seorang imam Indonesia yang telah dihalau oleh penjajah Belanda, hingga ke hujung Afrika Selatan. Quran itu ditemui oleh seorang pembina rumah, di dalam beg kertas di loteng Masjid Auwal, sewaktu mereka mengubahsuai masjid itu pada pertengahan tahun 80-an.
443
10
1

WAJARKAH ZAHID HAMIDI LETAK JAWATAN | 10 Soalan Pasca PRN

15.08.2023
3 sama. Itulah keputusan PRN 6 negeri, iaitu di Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan. Ini menyaksikan situasi kembali kepada status quo, di mana gabungan PHBN mengekalkan posisi sebagai kerajaan di 3 negeri, dan koalisi PN juga menguatkan posisi di 3 negeri. Pelbagai reaksi, analisa serta komentar yang hangat dibincangkan di media sosial; ada yang menarik untuk diteliti, dan ada juga yang hanya permainan politik laskar siber sahaja. Justeru, pasca PRN 6 negeri ini, kami di Dhomir TV ingin mengemukakan beberapa soalan yang berlegar di minda kami, supaya dapat dipertimbangkan oleh penonton.
4225
27
19

KEMUNCULAN DABBATUL ARD & HARI KIAMAT

15.07.2023
“Kiamat tidak akan terjadi sebelum kalian melihat sepuluh tanda-tandanya: (1) terbitnya matahari dari barat, (2) Ad-Dhukhan iaitu asap, (3) binatang melata, (4) munculnya Ya'juj dan Ma'juj, (5) keluarnya Dajjal, (6) munculnya Isa bin Maryam, (7) tiga gerhana; gerhana di barat (8) gerhana di timur, (9) gerhana di Jazirah Arab, (10) api yang keluar dari dasar Aden yang mengiring atau mengumpulkan manusia dan bersama mereka di mana saja berada.” (HR Muslim, Ahmad, dan lainnya. Ibnu Katsir mengatakan hadits ini shahih) Hadis ini menunjukkan bahawa salah satu tanda akhir zaman yang besar, adalah kemunculan - Dabbatul Ard. Al-Dabbah (الدابة) menurut bahasa, adalah setiap yang berjalan di atas muka bumi. (Lihat Mukhtar al-Sihah, 101/1) Manakala, menurut istilah pula, al-Dabbah adalah sejenis binatang yang akan keluar di akhir zaman (apabila manusia dalam keadaan yang jauh daripada agama) dan keluarnya al-Dabbah ini merupakan antara tanda-tanda besar hari Kiamat sebagaimana yang disebutkan di dalam hadith yang banyak. (Lihat Tafsir al-Sa’di, 610/1)
263
8
0

DUA AL MASIH

10.07.2023
Menurut riwayat-riwayat dari Rasulullah SAW, kemuncak akhir zaman sebelum Kiamat adalah pertempuran antara dua Al-Masih. Siapakah yang dimaksudkan dengan dua “Al-Masih” ini? Tidak lain dan tidak bukan ialah Al-Masih itu adalah Isa bin Maryam dan Al-Masih Ad-Dajjal. Isa adalah Al-Masih Al-Huda (Al-Masih yang memberi petunjuk), dan Dajjal adalah Al-Masih Adh-Dhalalah (Al-Masih yang menyesatkan). Jadi apakah perbezaan antara dua Al-Masih ini?
2345
60
3

SEMBELIHLAH 'ISMAILMU'

25.06.2023
Kisah Nabi Ibrahim AS. Satu ujian paling berat di dalam sejarah manusia. Seorang ayah yang tua lembut dan penyayang. Berpuluh-puluh tahun menunggu, tetapi tidak jua memperoleh anak. Dan ketika diberi rezeki seorang anak, ketika sedang mencurahkan kasih sayang sepenuhnya, turun pula perintah Allah SWT secara tiba-tiba, untuk menyembelihnya. Bayangkan jika kita berada di tempat Nabi Ibrahim (AS). Apabila perintah Allah SWT turun, untuk mengorbankan anak sulung kita. Apakah perasaan dan kelakuan kita jika terjadi begitu?
126
4
0

IBADAH KORBAN | Buang Sifat Haiwan Dalam Diri

21.06.2023
Ibadah korban disyariatkan bagi mengingatkan manusia bahawa jalan menuju kebahagiaan memerlukan pengorbanan. Peristiwa yang dialami oleh Nabi Ibrahim AS dan Nabi Ismail AS, di mana pada puncaknya, kini diraikan sebagai Eid-ul-Adha atau Hari Raya Korban. Maka seluruh umat Islam disunatkan untuk mengerjakan ibadah korban, jika berkemampuan. Antara indikator bahawa ibadah korban kita diterima oleh Allah SWT, adalah apabila kita berjaya membuang sifat-sifat haiwan yang ada didalam diri kita ini. Secara hakikatnya, ritual korban bukanlah semata-mata menyembelih binatang, tetapi kita menyembelih sifat-sifat haiwan yang ada di dalam diri kita. Apabila seseorang manusia, sama ada muslim atau kafir, membiarkan nafsu menguasai dirinya, maka lahirlah sifat-sifat kebinatangan ini, seperti sifat sombong, tamak, rakus, angkuh, gila kuasa, kedekut, zalim, hipokrit, munafik dan jahil. Imam Al-Ghazali mengatakan bahawa di sisi kebaikan manusia ada pula sisi gelapnya yang bersifat bahimiyah atau binatang buas, sifat ego, kebodohan dan lain-lain, yang menyebabkan manusia mengalami dehumanisasi (hilang rasa kemanusiaan). Hingga dirinya tidak mampu mencapai cahaya ilahiyah.
260
6
1

15 Jam Dalam Setahun

16.06.2023
Menunaikan puasa arafah adalah umumnya dilakukan pada hari ke-9 Zulhijah sesuai kalender Hijriah. Bulan Zulhijah merupakan bulan umat Islam menunaikan ibadah haji. Hari ke-9 Zulhijah, tepat hari ke-2 dalam rangkaian ibadah haji. Nah, puasa arafah adalah sangat dianjurkan bagi umat Islam yang tidak sedang melaksanakan ibadah haji. Imam Nawawi dalam Al Majmu’ berkata, “Adapun hukum puasa arafah adalah menurut Imam Syafi’i dan ulama Syafi’iyah: disunnahkan puasa arafah bagi yang tidak berwukuf di Arafah. Adapun orang yang sedang berhaji dan saat itu berada di Arafah, menurut Imam Syafi’ secara ringkas dan ini juga menurut ulama Syafi’iyah bahwa disunnahkan bagi mereka untuk tidak berpuasa.” #arafah
231
5
0

MESRA AL HIKAM II - Legasi Tok Selehor

31.05.2023
Islam merupakan agama terakhir yang dianuti secara besar-besaran dalam kalangan bangsa Melayu di Nusantara. Dengan kedatangan Islam juga, lahirlah tokoh-tokoh agama yang memperjuangkan syiar Islam, dari sudut menurunkan ilmu agama kepada seluruh masyarakat setempat pada masa itu. Sesungguhnya, terdapat ramai sekali tokoh dan ilmuwan yang boleh dijadikan pedoman, di dalam negara kita ini. Mencontohi perbuatan mereka ini sangat dituntut, kerana dengan mencatat kisah dan sejarah mereka secara tidak langsung, menguatkan cinta kita kepada agama Islam. Kami sekali lagi menjejak legasi Tok Selehor, untuk membongkarkan sejarah serta perjuangannya, yang mana bertumpukan kepada pengajian kitab Al-Hikam.
443
26
3

KISAH PALING BERPENGARUH DALAM SEJARAH

13.05.2023
Kisah Nabi Nuh dan banjir terbesar dalam sejarah umat manusia. “Wahai bumi, telanlah airmu, dan wahai langit (hujan) berhentilah.” Dan air pun disurutkan, dan perintah pun diselesaikan dan bahtera itu pun berlabuh di atas gunung Judi dan dikatakan, “Binasalah orang-orang yang zalim.” (Surah Hud, ayat 44)
450
11
0

AL HAJJAJ IBN YUSUF | PERSONALITI ENIGMA SEJARAWAN

08.05.2023
Al-Hajjaj ibn Yusuf lahir Jun 661M di Taif paling terkenal sebagai seorang panglima perang Kerajaan Islam Umayyah. Beliau merupakan pemuda Arab yang berasal dari suku kaum Thaqafi. Oleh kerana jasanya dalam pentadbiran kerajaan yang besar, Khalifah Abdul Malik b. Marwan telah melantik beliau menjadi Gabenor Hijaz, Iraq, Yamamah dan Yaman. Hajjaj juga dikenali sebagai seorang yang dermawan, tidak mengkayakan diri, dan tidak pernah mengkhianati khalifah. Kesetiaannya ke atas pemerintah tiada tolak bandingnya. Namun seolah-olah kebaikannya terhapuskan oleh kekejamannya. Benarkah demikian?
132
4
2

RAHSIA FIRAUN DALAM AL-QURAN

04.05.2023
Apakah rahsia yang terkandung di dalam Al-Quran, mengenai Firaun dan zaman Mesir Purba? Fakta adalah olahan daripada channel ManyProphetsOneMessage. Link video asal: https://www.youtube.com/watch?v=c2o...
332
12
1

IBUMU TIDAK PENTING? | Peringatan sedih dan emosi

30.04.2023
Dalam Hadis Shahih Bukhari dan Muslim disebutkan, "Siapakah orang yang paling utama mendapat perlakuan yang baik?", Nabi menjawab, "Ibumu". "Sesudah itu?" Nabi mengatakan, "Ibumu". "Lalu setelah itu?". Nabi sekali lagi menegaskan, "Ibumu". "Kemudian?". Baru Nabi mengatakan, "ayahmu".
197
8
0

PERINGATAN DARI AL-QURAN | Bahagian 2

27.03.2023
Al-Quran adalah Kalamullah, dan merupakan panduan kehidupan bagi seluruh umat manusia. Di dalamnya terdapat pelbagai bentuk peringatan sama ada dalam nada tegas ataupun lembut. Sesungguhnya Al-Quran telah diturunkan untuk orang-orang yang berfikir, maka hayatilah Al-Quran dengan hati yang tawadduk dan jiwa yang penuh taqwa.
69
3
0

IMAM SHAMIL: Singa Dagestan Yang Pertama

19.03.2023
Khabib Nurmagomedov dan Islam Makhachev, dua tokoh sukan yang sangat terkenal dalam arena MMA, berjaya mengharumkan nama Dagestan di atas pentas dunia. Namun begitu, umat Islam telah kian lama kenal dengan daerah di pegunungan Kaukasus ini, bukan kerana sukan MMA, tetapi kerana masyarakat Islamnya, dan juga seorang tokoh perjuangan yang disegani. Selama 25 tahun, tokoh Islam ini telah berjaya menahan serangan demi serangan daripada tentera Rusia, yang bercita-cita untuk menawan daerah Kaukasus, sekaligus membuka jalan dari Eropah Timur, menuju ke Timur Tengah dan Baitul Maqdis. Beliau merupakan seorang pemimpin yang mahir dalam kepimpinan, seorang pahlawan digeruni musuh, dan juga seorang ulama terpelajar malah terkenal dengan sifat ‘alimnya. Beliau dikenali sebagai Imam Shamil Al-Daghestani RA, dan antara tokoh Islam agung pada abad ke 19, disanjungi pengikutnya dan dihormati musuhnya.
105
6
0

PUNCA KRISIS ILMU DUNIA ISLAM | Dr Syed Ali Al-Attas

17.02.2023
Perbincangan ilmiah antara Dr Syed Ali Al-Attas dan Paul Williams (Blogging Theology) tentang krisis ilmu yang dihadapi masyarakat Islam zaman ini.
171
6
0

SIRI PERINGATAN DAN AMARAN DI DALAM AL QURAN | PART 1

15.02.2023
“DAN PELIHARALAH DIRIMU DARI PADA BENCANA YANG TIDAK KHUSUS MENIMPA ORANG-ORANG YANG ZALIM SAJA DI ANTARA KAMU.” – Surah Al Anfal, Ayat 25
65
4
0

PELAMPAU AGAMA TIADA TEMPAT DALAM MASYRAKAT MADANI

08.02.2023
Al-Wasatiyyah. Satu konsep yang diperjuangkan Universiti Al-Azhar Asy-Syarif, terbukti berjaya mendepani cabaran pemikiran ekstremisme dan keganasan. Konsep ini selari dengan seruan al-Quran, untuk melahirkan masyarakat Madani, khususnya di Malaysia yang terbina atas sebuah masyarakat majmuk. Pemikiran Islam selama ini dipengaruhi oleh dua kubu pemikiran yang saling bertentangan, yakni antara kelompok liberal dan kubu fundamental. Di sinilah konsep Wasatiyyah muncul sebagai satu manhaj, untuk mencari jalan yang sederhana. Amalan konsep Islam sederhana ini harus dimunculkan ke hadapan, dalam konteks mencapai kedudukan sebagai negara Madani. Ini kerana ia lebih menjanjikan jalan damai, serta tidak terjebak kepada fahaman taksub antara dua kubu liberal dan fundamental.
109
4
0

AMALAN TERBAIK BULAN RAMADAN | Mufti Menk

01.02.2023
Tidak lama lagi, kita akan bertemu kembali dengan bulan Ramadan, bulan penuh dengan rahmat Allah SWT dan dibukakan pintu-pintu keampunan. Dengarkan nasihat menyentuh hati tentang Ramadan oleh Mufti Menk.
60
3
0

TRANSGENDER DAN ISLAM | Bahagian Akhir

31.01.2023
Dalam isu LGBT, kita boleh lihat dengan jelas sikap hipokrasi kaum liberal, yang menyuruh masyarakat menerima LGBT. Tetapi mereka langsung tidak mahu menerima pemikiran dan cara hidup orang-orang Islam dan orang beragama lain.
41
1
1

TRANSGENDER DALAM ISLAM | Bahagian 2

18.01.2023
Pemikiran Liberalisme tentang jantina membawa fahaman yang mengancam asas Shariah dan mengelirukan masyarakat.
81
2
0

ALLAH MENERIMA LELAKI MUDA INI | Kisah Inspirasi dan Motivasi Islam

10.01.2023
Allah SWT menerima pengorbanan lelaki muda ini. Sebuah kisah inspirasi menyayat hati, petikan daripada syarahan Syeikh Assimal Hakeem.
94
3
1

MENGEJAR KEKAYAAN

09.01.2023
Mengejar kekayaan yang hakiki.
75
3
0

DUNIA SUDAH TUA | Adakah kita bersedia?

02.01.2023
Kita percaya dan yakin bahawa tanah runtuh yang berlaku di Batang kali yang telah mengorbankan 24 orang serta ancaman banjir di daerah pantai timur yang kita sedang hadapi kini menuntut kita untuk berfikir dengan penuh kecerdasan batiniah, atau dengan mata hati.
76
4
0

PEMIMPIN RUWAIBIDHAH: Zaman yang Diperingatkan Rasulullah

09.12.2022
Politik tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan setiap manusia, bahkan diutamakan bagi seseorang yang yakin atas kemampuannya dalam mengembangkan amanah. Di negara kita ini, telah pun selesai majlis angkat sumpah kerajaan baru iaitu kerajaan perpaduan. Pelantikan baru selepas pilihan raya tidak terhad kepada jemaah menteri, ia juga meliputi pelantikan jawatan terpenting lain di dalam kerajaan kita. Pelantikan yang salah boleh membawa masalah kepada negara dan menyebabkan terjadinya krisis. Dan yang paling ditakuti jika amanah atau urusan itu tidak dipegang oleh orang yang mempunyai kemampuan dan ahlinya, maka suatu urusan tersebut akan hancur dan akan merosakan negara. “Jika urusan diserahkan bukan kepada ahlinya, maka tunggulah kehancuran itu.”
119
6
0

PERDANA MENTERI MALAYSIA KE 10 - Siapakah yang layak?

20.11.2022
Pilihan Raya Umum ke 15 telah menyaksikan keputusan parlimen tergantung, dan kini berlaku perbincangan di antara gabungan-gabungan politik tanah air. Rakyat Malaysia masih tertanya-tanya gabungan manakah yang akan berjaya mencapai persetujuan untuk menerajui negara untuk 5 tahun akan datang, sekaligus meletakkan calon mereka sebagai perdana menteri Malaysia ke 11. Kuasa memilih perdana menteri sudah bukan di dalam tangan kita sebagai pengundi, oleh itu kita kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah, untuk meneliti siapakah yang paling layak untuk memimpin negara kita.
287
7
3

Politik TOKSIK - Lensa Dhomir menjelang PRU 15

18.11.2022
Sering kita dengar tentang ahli keluarga yang toksik, boss tempat kerja yang toksik dan rakan-rakan yang toksik. Namun dalam kehangatan pilihan raya umum ke 15 kita disajikan dengan permainan politik toksik. Permainan ini bukanlah sesuatu yang baru, kerana mengikut acuhan politik Machiavelli, seorang ahli politik harus bersedia untuk buat apa sahaja untuk merampas kerusi kekuasaan.
31
3
1

Tuan PUNAHSIHAT Politik - Siri Lensa Dhomir menjelang PRU 15

16.11.2022
Hanya seorang pengundi naif yang akan percaya bahawa ahli politik tidak dikelilingi kroni. Berlindung di bawah panggilan ‘penasihat’, kebanyakan mereka hanya hidup untuk mencari keuntungan, sama ada dari sumber-sumber yang halal atau tidak. Penasihat sebegini bukan saja berlegar dikalangan pemimpin blok kerajaan, tetapi juga wujud di blok pembangkang. Jadi janganlah kita sibuk menunjuk ke pihak lawan, sedangkan kita pun menyokong amalan yang sama.
163
6
0

Tuhan, Aku Tak Pantas Masuk SyurgaMu

15.11.2022
Sebuah nukilan.
84
4
0

3 GODAAN KEKUASAAN - Siri LENSA DHOMIR menjelang PRU 15

14.11.2022
Antara perkara yang sering kita lihat dalam musim pilihan raya adalah adegan menuding jari, baik dari gabungan parti A mahupun gabungan parti B atau C. Masing-masing menyalahkan pihak lawan, supaya parti mereka dilihat sebagai hero dan juara rakyat. Yang peliknya, tiada satu suara pun yang mampu bertanggungjawab dan akur bahawa mereka pernah tersilap.
37
3
0

MUSYAWARAH MEMILIH PEMIMPIN - Siri Lensa Dhomir Menjelang PRU 15

09.11.2022
Setiap kali menjelang pilihan raya umum, kita memerhati pertelingkahan, perbahasan, kutukan dan pembohongan dilempar antara bakal-bakal pemimpin negara kita ini. Malah, permusuhan antara mereka terbawa-bawa oleh penyokong tegar mereka, hingga menjejaskan keharmonian antara masyarakat, sekaligus menutup rapat pintu perbincangan. Sedangkan Islam jelas meletakkan prinsip musyawarah dalam menentukan calon pemimpin yang hendak dipilih dalam politik. Ia merupakan kesepakatan menyokong sesuatu keputusan yang telah dibuat. Setiap orang berhak mengeluarkan pendapat dan pandangan sebelum sesuatu keputusan dibuat kerana apabila ia sudah menjadi keputusan, pematuhannya akan menjadi satu tanggungjawab.
174
3
0

Pencerahan Qalbu - Pendekatan Ahli Sunnah Wal Jamaah Jamaah dalam Mempertahankan Akidah

01.11.2022
Program perkongsian ilmiah yang menampilkan penceramah pakar dari UIA, Dr Abdul Salam bin Muhammad Shukri. Sama-sama kita sebarkan, SUBSCRIBE channel kami dan SHARE kepada kenalan-kenalan anda untuk manfaat kita bersama, Insha-Allah.
73
7
0

POLITIK MEMECAH-BELAHKAN UMMAH?

22.10.2022
Assalamualaikum, dan selamat kembali ke Dhomir TV. Perselisihan antara umat Islam bukannya tidak dijelaskan dalam al-Qur’an. Banyak ayat yang menjelaskan sebab yang mendorong konflik dan perselisihan dalam tubuh umat Islam. Surah Al-Maidah ayat 14 mengatakan bahawa perpecahan itu terjadi akibat kurangnya pengetahuan umat Islam. Kurangnya pengetahuan menjadikan umat Islam terjeremus dalam kehidupan yang jumud, tidak mengiktiraf pendapat yang berbeza walaupuan ia dibenarkan, jika tidak melibatkan perkara-perkara yang sudah ada ketentuan yang jelas dalam al-Qur’an dan Hadis. Akibat budaya jumud ini, maka tidak terbuka jalan kepada ‘ijtihad’ atau perbincangan secara bermakna, untuk kesimpulan bersama dalam perkara-perkara yang diselisihkan.
348
6
2

MESRA AL HIKAM | Dokmentari Sejarah Tok Selehor, Pelopor Maulidur Rasul

12.10.2022
Tok Selehor atau Tok Selehong, nama lengkapnya ialah Abdur Rahman bin Utsman bin Muhammad Amin. Ulama’ Kelantan ini lahir di Kampung Lubuk Jong, tahun 1289 H/1872 M, mati pada malam Khamis, 18 Zulkaedah 1353 H/20 Februari 1935 M. Beliau diasuh dan dibesarkan di kampung itu dengan suasana asli mandian air sungai Selehor yang tenang. Zuhud Tok Selehor bukan hidup merempat tanpa harta, tetapi Tok Selehor mempunyai pelbagai peralatan dan harta untuk kemudahan hidup dan perjuangan. Demikian dengan sifat warak dan tawadhuk, bukan Tok Selehor pisahkan dirinya daripada masyarakat dan tidak perduli alam sekeliling, sebaliknya beliau terjun ke tengah masyarakat dan mendekatan mereka dalam usaha dakwah dan membantu kebajikan. Saksikan Dokumentari istimewa MESRA AL-HIKAM, mengisahkan tentang kehidupan Tok Selehor yang sangat menarik dan mengayakan ilmu pengetahuan.
3051
79
5

DEMI CINTA NABI | Sebuah filem pendek sempena sambutan Maulidur Rasul

30.09.2022
Zaim dan Atoknya sedang berehat selepas solat Zohor. Sambil makan juadah, Zaim terfikir satu soalan yang sangat dekat dengan hati kita - Macam mana nak sayang Nabi SAW? Saksikan DEMI CINTA NABI, sebuah filem pendek mengisahkan Sirah Nabawiyah, untuk hidupkan semula rasa cinta dan kasih kepada Nabi Muhammad SAW. Tak kenal, maka tak cinta!
1042
39
4

HENTIKAN FITNAH DI MEDIA SOSIAL

27.09.2022
Tahniah diucapkan kepada JAKIM dengan pelancaran Kempen Hentikan Fitnah Di Media Sosial baru baru ini. Satu kempen yang sangat diperlukan umat Islam akhir zaman. Dengan fungsinya yang sukar dikawal, media sosial menyajikan bukan saja maklumat sahih, tetapi juga maklumat yang tidak berasas. Fitnah semakin berleluasa, akibat nafsu untuk mengejar share dan like, serta populariti. Kebimbangan ini mula dirasai.
154
12
2

PERPADUAN SEBAGAI KEWAJIBAN

21.09.2022
“Berpegang teguhlah kamu kepada agama Allah secara kuat dan janganlah kamu bercerai berai. Dan ingatlah nikmat Allah kepada kamu, ketika dahulu kamu bermusuhan, lalu Allah persatukan hati kamu, sehingga kamu menjadi bersaudara kerana nikmat-Nya dan kamu waktu itu berada dipinggir jurang neraka lalu Dia selamatkan kamu dari jurang itu. Demikianlah Allah jelaskan kepada kamu ayat-ayat-Nya, mudah-mudahan kamu terpimpin kejalan yang benar.” - (Surah Ali-Imran ayat 103)
72
4
0

KEKAYAAN BUKAN SATU DOSA - Pengajaran dari kisah Abdul Rahman Bin Auf RA

12.09.2022
Sahabat Rasulullah SAW, Abdul Rahman bin Auf, adalah seorang yang kaya. Kezuhudan beliau ternyata tidak menghalangnya untuk mencari kekayaan duniawi. Justeru pengertian zuhud bukan bererti semata-mata tidak mahu memiliki harta dunia, tetapi zuhud sebenarnya merupakan satu pemikiran, yang tidak mudah dipengaruhi oleh kesenangan duniawi, dalam mengabdikan diri semata-mata kepada Allah SWT.
84
2
1

Hanya MASA yang akan MENENTUKAN

05.09.2022
Pembicaraan bekas Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak, telah berakhir dengan hukuman saman dan penjara. Manakala isterinya Datin Seri Rosmah Mansor juga telah dijatuhkan hukuman saman dan penjara. Ini adalah kerana masanya telah tiba, untuk sistem kehakiman negara menjatuhkan hukuman tersebut. Peraturan dan hukuman harus diperlakukan sama pada setiap manusia, tidak mengira pangkat dan kedudukan. . . . . . . . . . . . . . . . HD 4K Najib Razak Rosmah Mansor
370
8
0

PEMIMPIN POLITIK | Nak Pilih Yang Mana Satu?

03.09.2022
Hari ini, bukan senang untuk mencari pemimpin yang benar-benar sempurna, yang disayangi, dipercayai, berkeperibadian terpuji dan dapat dianggap ‘pemimpin sepanjang zaman’. Oleh itu, dalam usaha kita membuat pilihan antara seorang pemimpin yang baik dengan pemimpin yang kurang atau tidak baik, pertimbangan yang waras dan penuh tanggungjawab perlu diutamakan, demi kepentingan agama dan bangsa, serta kehidupan generasi yang akan datang.
368
6
1

Bagaimana untuk kita bertemu Tuhan?

02.09.2022
Bagaimanakah seseorang dapat bertemu dengan Tuhannya?
223
5
0

HAKIM | 2 Golongan ke NERAKA, HANYA 1 ke SYURGA

29.08.2022
Kebiasaannya, keadilan disimbolkan dengan neraca yang membawa erti keseimbangan. Manusia memerlukan keseimbangan, sebagaimana makhluk alam yang lain. Alam semesta diciptakan dan bergerak dengan menggunakan prinsip keseimbangan. Dengan keseimbangan itu maka alam bergerak harmoni, siang-malam, pasang-surut, kemarau-hujan, sehingga manusia dapat menikmati keteraturan itu.
699
23
2

SESUDAH JATUH HUKUMAN | Apakah respons seorang muslim?

24.08.2022
Rakyat Malaysia sekali lagi berbeza pendapat tentang jatuhnya hukuman penjara buat bekas Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak, ada yang riang dan bertepuk-tangan mendengar berita ini, dan ada yang sedih dengan keputusan mahkamah. Inilah lumrah manusia, setiap orang mempunyai hati dan akal fikiran yang mustahil sama. Jadi, bagaimanakah reaksi sebagai seorang muslim, apabila seseorang itu telah dijatuhkan hukuman? Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
1414
17
4

KEHANCURAN BAGHDAD | Al-Musta'sim, Hulagu & Perpecahan Ummah

23.08.2022
Pada 10 Februari 1258 M, kota Baghdad menyerah kalah. Selama 7 hari, umat Islam dibunuh seperti binatang, diperkosa dan dirampas harta mereka oleh tentera Mongol. Hanya penduduk Kristian di Baghdad tidak diusik. Kehancuran kota Baghdad dan khilafah Abbasiyah, menjadi satu tanda hitam, di dalam sejarah tamadun manusia. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv 1:34 - Al-Musta'sim, Khalifah Abbasiyah Terakhir 4:26 - Hulagu, Pedang Mongke Khan 5:28 - Baghdad Telah Hancur 8:04 - Akibat Perpecahan Ummah 9:56 - Kepentingan Penyatuan Ummah
182
6
1

FITNAH AKHIR ZAMAN | Adakah kiamat makin dekat?

22.08.2022
Apabila mendengar tentang akhir zaman, biasanya seorang Muslim akan langsung teringat akan hari kiamat. Hari kiamat merupakan saat di mana Allah SWT mendatangkan kehancuran total di atas dunia yang fana ini. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
110
7
0

TOK SELEHOR | Ulama pertama mempelopori sambutan Maulid Nabi

14.08.2022
Tok Selehor atau nama lengkapnya Abdur Rahman bin Utsman bin Senik, merupakan salah seorang tokoh ulama Melayu yang terkemuka kerana mengembangkan syiar Islam di Nusantara. Beliau yang berasal dari Kelantan ini lahir di Kampung Lubuk Jong, Tumpat Kelantan, pada tahun 1289 H bersamaan dengan 1872 M, dan telah wafat pada malam Khamis, 18 Zulkaedah 1353 H, bersamaan dengan 20 Februari 1935 M. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
819
18
0

ATHEISME - Rancangan Illuminati? HD

08.08.2022
Pada 1 haribulan Mei 1776, sekumpulan lelaki muda diketuai Johann Adam Weishaupt telah berkumpul di dalam hutan Bavaria. Di bawah cahaya obor, mereka ini telah memulakan satu gerakan rahsia, yang dinamakan ILLUMINATI. Layari web: https://www.dhomir.com Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
114
13
0

TERPERANGKAP DALAM METAVERSE | Agenda Akhir Zaman

06.08.2022
Dunia internet dan teknologi membawa cabaran bagi umat Islam, dan kini semakin besar bahayanya dengan kedatangan Metaverse. Layari web kami di https://www.dhomir.com Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv Kredit kepada video asal dari One Path Network: https://www.youtube.com/watch?v=_Ya...
140
9
0

HUTANG & RIBA' | Sistem yang mencengkam dunia HD

03.08.2022
Pada tahun 1949, Frank McNamara telah memperkenalkan Kad Diners Club. Walaupun kad Diners Club ini berlainan dengan sistem hutang kad kredit, tetapi ia menjadi titik permulaan satu revolusi di dalam dunia kewangan. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
189
8
1

NURUDDIN MAHMUD ZANKI | Mentor Salahuddin Al-Ayyubi

29.07.2022
Daulah Zankiyah merupakan sebahagian sejarah lslam yang tidak boleh dilupakan. Di antara raja muslim yang soleh yang pernah memimpin kerajaan besar ini adalah Nuruddin Mahmud Zanki. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
1012
41
4

Agenda Tersembunyi Penghinaan Islam dan Respons Seorang Muslim HD

21.07.2022
Dengan lahirnya satu rangkaian global melalui internet dan media sosial, Islam terdedah kepada kritikan dan hinaan dari pelbagai sudut. Adakah ini satu agenda dirancang oleh tangan-tangan ghaib untuk mendatangkan kemarahan ummah? Dan bagaimanakah kita harus menangani penghinaan ke atas agama dan rasul? Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
215
10
3

CINTA YANG SUDAH HILANG | Karya Al Fakir

18.07.2022
Cinta Yang Sudah Hilang HD Sebuah Puisi Karya Al Fakir ___________________________________________________________________________ Cinta yang hakiki adalah cinta kepada Tuhan, yang kini kian hilang dari hati manusia. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
38
5
0

Ilmu dan Peradaban Islam HD

13.07.2022
Peradaban Islam telah membawa impak yang besar ke atas muka bumi ini. Pada julung kalinya, dunia menyaksikan sebuah peradaban yang maju dan kosmopolitan, di bawah satu Ummah. Namun bagaimana ianya boleh terhenti pada zaman ini? Dan apa harus kita lakukan untuk kembalikan kesatuan dan kemajuan bagi Ummah? Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari web: https://www.dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
358
11
2

SEDIH - Ini Yang Terjadi Bila Balik Raya Haji HD

10.07.2022
Mengisahkan tentang Khadijah, seorang ibu yang tinggal sendiri di halaman kampungnya. Dia menunggu kepulangan anaknya Hamid dan keluarga kecilnya, sempena Hari Raya Aidil Adha. Namun tidak disangka, hari perayaan dan kegembiraan bertukar menjadi duka. Saksikan Kurban Ikhlas Aidil Adha, sebuah cerita pendek terbitan dari kami di Dhomir TV. Subscribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Layari: https://www/dhomir.com Salurkan sumbangan: https://www.patreon.com/dhomirtv
2104
54
21

Kejatuhan Empayar Islam. Mengapakah ia berlaku?

01.07.2022
Peradaban Islam telah dikurniakan kemenangan, ilmu dan kemasyhuran di dalam sejarah. Namun kita tidak sering bincang tentang punca-punca kejatuhannya, dan tidak menganalisa apa kesilapan yang dilakukan oleh umat Islam terdahulu. Sedangkan sejarah wujud supaya kita sebagai umat seterusnya, dapat mengambil iktibar daripadanya. Petikan khutbah dari: Mufti Hussain Kamani. Subcribe: https://www.youtube.com/dhomirtv?su... Website: https://www/dhomir.com Patreon: https://www.patreon.com/dhomirtv
1861
25
1

Bangsa mongol (Berke Khan) memeluk Islam. Kenapa?

27.06.2022
Berke Khan merupakan pemimpin Mongol pertama yang masuk Islam & memimpin wilayahnya berdasarkan agama Islam. Wilayah Golden Horde yang meliputi Rusia, Ukraine, kawasan Laut Hitam & pergunungan Kaukasus merupakan wilayah yang paling jauh dari pusat kekuasaan utama empayar Mongol yang berada di Mongolia. Disebabkan ini juga, Berke Khan berani mentadbir wilayah Golden Horde & mengisytihar keluar daripada kekuasaan empayar Mongol. Subscribe channel kami di: https://www.youtube.com/DhomirTV?su... Kunjungi website kami di: https://www.dhomir.com Ingin menjadi ahli Dhomir TV?: https://www.patreon.com/dhomirtv 0:56 - Who is Berke Khan? 2:23 - Islamic influence 3:43 - Berke-Hulagu War 4:42 - Islamic Lifestyle 6:24 - Berke's Legacy
564
18
3

Jangan Berputus Asa | Bacaan Surah Az-Zumar Ayat 53 yang menyayat hati

25.06.2022
Kadang-kala kita terasa sebagai insan yang sangat hina, kerana dosa-dosa masa silam yang telah kita lakukan. Kesedihan bercampur ketakutan, apabila memikirkan tentang hujung hayat kita. Namun jangan berhenti berharap kepada Allah SWT yang Maha Penyayang, sesungguhnya hanya kepada dia kita meminta. (Bacaan Surah Az-Zumar Ayat 53 oleh Syeikh Mansur Al-Salimi)
143
4
0

Beautiful and Emotional azan from around the world - The Power of Azan

23.06.2022
The Muslim call to prayer, or Azan, is a sunnah that started during the time of the prophet Muhammad PBUH. Though simple and easily understood, the azan has touched billions of hearts around the world, and is called every second, 24 hours and 7 days a week.
181
4
2

Siapakah Sultan SAIFUDDIN QUTUZ yang sebenar?

20.06.2022
Pada tahun 1258 M, kota termasyhur dalam dunia Islam, Baghdad, telah diserang oleh tentera Mongol. Kota itu dikepung selama 13 hari. Pembangunannya dibakar, penghuninya dibunuh dengan kejam, dan kekayaannya dirampas. Serangan itu membawa terus kepada kejatuhan Khilafah Abbasiyah. Namun, muncul pula seorang panglima perang daripada kesultanan Mamluk di Mesir, Sultan Muzaffar Saifuddin Qutuz, untuk berdepan dengan ancaman tentera Mongol. Siapakah beliau, dan bagaimanakah rupa peribadi beliau? 0:00 - Intro 1:02 - Background History 1:58 - Factors for Victory 2:35 - Spiritual Preparations 3:14 - Ain Jalut 4:10 - Changing History 5:02 - Understanding True Jihad Kunjungi website kami di: www.dhomir.com www.omiw.com.my
529
22
0

Siapakah pakar sejarah IBNU KHALDUN yang sebenar?

17.06.2022
"Sepanjang sejarah, banyak negara telah menderita akibat kekalahan fizikal (perang), tetapi itu tidak menandakan berakhirnya suatu bangsa. Namun, ketika suatu bangsa itu telah kalah dari sudut psikologinya, maka ia menandakan pengakhiran bangsa itu." Inilah antara permata kata daripada Abd Al-Rahman Ibn Muhammad Ibn Khaldun, seorang pakar sejarah, pakar sosiologi dan tokoh Islam terkemuka di dunia. Tetapi apakah rahsia disebalik inteleknya yang begitu sihat dan tajam? Dan mengapakah dia sangat masyhur dikalangan orang Islam dan juga orang Barat? Kenali Ibnu Khaldun, pakar sejarah 'par excellence' yang dikagumi dunia Islam dan barat.
354
16
3

SEJARAH ISLAM YANG DISEMBUNYI | Agama Tauhid sebelum Islam?

13.06.2022
Selepas wafatnya Rasulullah SAW, agama Islam tersebar dengan luas dan pantas ke seluruh dunia. Pencapaian ini bukan kerana peperangan semata-mata. Jadi mengapakah kaum-kaum lain begitu mudah untuk memeluk agama Islam itu? Subscribe ke channel kami DHOMIR TV untuk kandungan Islamik bagi menyejukkan hati dan menyuburkan minda ummah.
1849
52
13

SEJARAH ISLAM YANG DISEMBUNYI | Apa yang terjadi bila UMAR RA menawan Jerusalem?

09.06.2022
Pada tahun 637 CE Khalifah Umar R.A telah berjaya menawan Baitul Maqdis dari pegangan Rum. Namun masyarakat Islam umum tidak biasa mendengar tentang kisah di sebalik perjanjian antara Umar R.A dan ketua paderi Rum Sophronius. Apakah yang telah terjadi semasa perbincangan itu? Saksikan kupasan sejarah yang tiada dalam buku-buku sejarah barat, hanya di Dhomir TV.
3027
76
9

JAGALAH INI DI AKHIR ZAMAN!

06.06.2022
Akhir zaman ini telah menimbulkan segala macam maksiat, sama ada di kalangan umat Islam atau yang bukan Islam. Jadi kita harus berhati-hati, dan juga wajib jaga perkara ini apabila berhadapan dengan fitnah Dajjal.
3952
98
8

SEJARAH ISLAM YANG DISEMBUNYI

02.06.2022
Pada zaman kegelapan Eropah, tamadun Islam sebaliknya sedang mengalami zaman keemasan dalam bidang ilmu, penyebaran kuasa dan kekayaan harta. Tetapi mengapakah kita tidak tahu tentang sejarah Islam tentang ini? Diambil dari ceramah Dr. Umar Faruq Abd-Allah tentang kerajaan Ummayah di Andalusia dan interaksi mereka dengan dunia luar.
53739
1278
101

PEMIMPIN VS RAKYAT | salah siapa sebenarnya?

31.05.2022
Sering kita kaitkan kesalahan yang berlaku seperti rasuah, pecah amanah dan sebagainya dala masyarakat dengan kelakuan pemimpin-pemimpin kita. Alasan yang selalu kita dengar - Kalau orang atas boleh buat, sudah tentu orang bawahan ikut sekali. Namun adakah pemikiran begini diajar oleh Islam? Atau perangai rakyat yang buruk melahirkan pemimpin yang buruk?
690
16
2
Load more...

Baca topik

Terkini


TEMPAT NYAMAN TAMAN BACAAN MASA DEPAN ANDA-JOM KITA MENULIS!!! dhomir.com ingin mengajak dan memberi ruang kepada para penulis khususnya penulisan yang berkaitan dgn agama Islam secara mendalam dan sistematik.Jika anda ingin mencurahkan isi hati mahupun pandangan secara peribadi dhomir.com adalah tempat yang paling sesuai utk melontarkan idea. Dengan platform yang sederhana, siapa sahaja boleh menulis, memberi respon berkaitan isu-isu semasa dan berinteraksi secara mudah.Anda boleh terus menghantar sebarang artikel kepada alamat email:dhomir2021@gmail.com.Sebarang pertanyaan berkaitan perkara diatas boleh di hubungi no tel-019-3222177-Editor dhomir. com